Мая Манолова настоява да се намали таванът на наказателните лихви при просрочие
Мая Манолова настоява да се намали таванът на наказателните лихви при просрочие / БГНЕС, архив
Мая Манолова настоява да се намали "таванът" на наказателните лихви при просрочие
92167
Мая Манолова настоява да се намали "таванът" на наказателните лихви при просрочие
  • Мая Манолова настоява да се намали "таванът" на наказателните лихви при просрочие

Омбудсманът Мая Манолова призова депутатите да се намали "таванът" на наказателните лихви при просрочие.

Манолова вече изпрати писма до председателя на парламента Цецка Цачева, председателите и съпредседателите на всички парламентарни групи в 43-тото Народно събрание, с призив да подкрепят и приемат Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за задълженията и договорите. С него се слага "таван" на наказателните лихви при просрочие, чийто размер сега е основният лихвен процент плюс 10 пункта, който ще стане по-справедлив като се намали на основния лихвен процент плюс 4 пункта.

Повод за искането на Мая Манолова са стотиците жалби, постъпили в институцията на омбудсмана от бедни, възрастни, безработни и социално уязвими групи граждани.

В тях хората алармират за непосилния висок размер на лихвите, които дължат при просрочване на парично задължение към доставчици на обществени услуги, банки, фирми за бързи кредити и др., нарастващи в пъти, особено при дълъг съдебен спор.

Омбудсманът призова за "таван" на лихвите при просрочване на дългове

"Сега наред са високите наказателни лихви, високите лихви за просрочени дългове, каквито начисляват всички доставчици на обществени услуги. В момента тази лихва е основният лихвен процент плюс допълнителни 10-процентни пункта, при положение че основният лихвен процент се движи около 1%, което е десетократно увеличение на лихвата за просрочие на дългове", обясни Манолова.

"Няма толкова висока лихва за просрочени задължения в нито една страна от ЕС, затова аз настоях с изрични писма до председателите на парламентарните групи да приемат в оставащите дни от живота на това Народно събрание предложените промени в Закона за задълженията и договорите, които намаляват тавана на тези наказателни лихви, тоест максимума, който ще може да претендира едно монополно дружество от един свой клиент да бъде основният лихвен процент плюс 4-процентни пункта, а не както е досега", уточни още тя.

Омбудсманът подчерта, че ако депутатите имат желание, могат да приемат буквално за 10 минути ключовите промени, с които ще облекчат съществено гражданите.