Миньори, съкратени от Бобов дол, излизат на протест
Миньори, съкратени от Бобов дол, излизат на протест / Thinkstock/Getty Images
Миньори, съкратени от Бобов дол, излизат на протест
92165
Миньори, съкратени от Бобов дол, излизат на протест
  • Миньори, съкратени от Бобов дол, излизат на протест

Миньори, съкратени от мината в Бобов дол, се събират на протест срещу бившия си работодател заради неизплатени обезщетения и ваучери за храна.

Над 300 души очакват да получат обезщетенията си в размер на брутната им заплата за един месец, тъй като неизплащането им спира отпускането на обезщетение за безработица от НОИ. Неизплатени са и ваучерите за храна за септември, октомври и ноември. Протестът ще се проведе утре сутрин, пред входа на мината.

До момента от мината в Бобов дол са съкратени около 300 души след подаденото уведомление за съкращаването на 620 души. Останалите без работа хора очакват от работодателя да изпълни ангажимента си по Кодекса на труда, обясни синдикалният лидер от Подкрепа Йорданка Германова:

"По-скоро проблемът е в това, че до момента, в който не се изплатят обезщетенията, дължими от работодателя за оставане без работа, не започва плащането на обезщетението от НОИ. Вторият проблем е неизплащането на дължимите ваучери за храна от месец септември до месец ноември, дължими към този момент".

Между 2 и 5 лева на ден под формата на ваучер за храна получава всеки от миньорите, в зависимост от категорията на труд и присъственото време.