На 1 март избират новия окръжен прокурор
На 1 март избират новия окръжен прокурор / ВСС

Събеседването с кандидатите и изборът на нов административен ръководител на Окръжна прокуратура-Разград ще са на 1 март. Това реши на заседанието си днес Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

И тримата кандидати са допуснати до участие в конкурса – става ясно от сайта на ВСС. Ще припомним, че по реда на подаване на документите това са: заместник-окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров, прокурорът в Окръжна прокуратура-Разград Сезгин Османов и ръководителят на Районна прокуратура-Разград Любомир Георгиев.

От публикуваните на сайта на Висшия съдебен съвет данни за приложените документи става ясно, че още преди гласуването на висшите прокурори Тихомир Тодоров вече е спечелил доверието на колегите си от Разградско. Три становища са внесени в негова подкрепа, докато за конкурентите му няма подобни документи. Със суперлативи за Тодоров се изказват прокурори от Районна прокуратура-Разград и от Районна прокуратура-Исперих, вчера към техните позиции е добавено и становище за подкрепа от ръководители и разследващи полицаи от ОДМВР-Разград. То е подписано както от директора на ОДМВР-Разград Ивайло Йовчев, неговият заместник Мирослав Маринов, началника на отдел „Охранителна полиция“ Божидар Божков, началник отдел „Разследване“ Иваничка Димитрова, така и от 15 разследващи полицаи.

Изборът на нов окръжен прокурор се налага, тъй като през февруари изтича вторият мандат на Огнян Дамянов, а според Закона за съдебната власт подобна позиция може да се заема до два мандата.