Заради прокурорски гаф: Ученик чака присъда, съдът върна делото
Заради прокурорски гаф: Ученик чака присъда, съдът върна делото / Снимка: Лалка Димитрова

Бургаският окръжен съд неочаквано прекрати процеса срещу 18-годишния ученик Петър Русев, обвинен в опит за убийство на приятеля си Борис Минчев (на 15 г.). Заседанието започна в 09.30 часа по реда на съкратеното съдебно следствие, след като Петър сам призна вината си, но в 14.00 часа днес, когато се очакваше да бъде произнесена присъдата му, се оказа, че в диспозитива на обвинителния акт е допуснат огромен гаф. Той е забелязан в последния момент. Вместо 8 юли, когато е извършено престъплението, там е написано 8 юни. Според юристи, грешката е недопустима, но отстранима. Не съществува друга възможност освен прокуратурата да направи корекция, казаха юристи. А съдът върна делото обратно на прокуратурата за изготвяне на нов обвинителен акт. и да внесе отново обвинителния акт.
Петър беше задържан след като на 8 юли м.г. на ул. „Атлиман" в Китен намушка с нож Борис. Нападателят забил острието в шията и гърдите на своя приятел, а после пък, при разглеждането на мярката за неотклонение в съда обяви, че Борис сам се е намушкал. Оказва се, че това станало цели пет пъти - случайно.

По-рано днес прокурор Румяна Славова поиска на Петър да се наложи присъда от 9 г. лишаване от свобода, които да се редуцират до 6 г. заради съкратеното производство. Борис настоя за 80 000 лева обезщетение, а адвокатът на подсъдимия поиска преквалификация на обвинението.