Борисов в Плевен: Не направим ли Хемус, този край е загубен
Борисов в Плевен: Не направим ли Хемус, този край е загубен / БГНЕС, архив

Не направим ли "Хемус", този край е загубен. Това заяви днес в Плевен министър-председателят в оставка Бойко Борисов, след като бе подписан договорът за интегриран воден цикъл на общините Плевен и Долна Митрополия.

Борисов добави, че има едно нещо, за което се е зарекъл да свърши с ГЕРБ и това е да се направи автомагистралата "Хемус". Той посочи, че там, където са минали другите магистрали - "Струма", "Марица" и "Тракия", не достигат работници за свободните работни места. "Без "Хемус" Северна България не струва нищо", каза Борисов и заяви, че "изграждането й трябва да е първостепенна изключително важна задача".

В изявлението си той отбеляза, че по време на неговото управление се е наложило парите, които изтичат от държавата, и то главно контрабандата, да се приберат в бюджета, за да може да си позволи, това, което се прави в момента.

Премиерът в оставка посочи, че са построили 51 пречиствателни станции, за да има чисти българско море, реки и подпочвени води. "Кога са давани до 1989 година толкова пари - стотици милиони - и то за неща, които пряко касаят здравето и добрия живот на хората", попита риторично Борисов. Той каза, че и осигурените средства за саниране от 2 милиарда лева са "нещо изключително социално".

В словото си премиерът в оставка припомни, че е "имало и тъмни, празни периоди, в които е било друго управление, защото тогава са били спрени еврофондовете".

"Да се надяваме, че паузата ще бъде кратка и няма да се озовем пак със спрени еврофондове - това да си пожелаем и за вас и за нас", каза Борисов и спомена за днешния коментар от БСП по темата за еврофондове, че е направен от некомпетентен.

Министърът на околната среда и водите в оставка Ивелина Василева посочи значението на днешния европроект на стойност 117 милиона лева за екологията и качеството на живот в двете общини. Тя допълни, че общо по европейската програма за страната са осигурени 1, 5 милиард лева за дейността по пречистването на водите.

Екоминистърът и кметовете на двете общини - на Плевен Георг Спартански и на Долна Митрополия Поля Цоновска, подписаха договора за изграждането на интегрирания воден цикъл в присъствието на премиера в оставка Бойко Борисов.

Проектът се финансира по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.". Той цели да се подобри ВиК-обслужването на агломерациите Плевен, Тръстеник, Долна Митрополия, Ясен и Буковлък. Включени са реконструкция, рехабилитация и модернизация на общата пречиствателна станция за отпадни води в Плевен.