Установиха защо големите кучета живеят по-малко
Установиха защо големите кучета живеят по-малко / ThinkStock/Getty Images

Американски учени твърдят, че големите кучета са с по-кратка продължителност на живота в сравнение с тази на по-малките им събратя, защото са по-уязвими на действието на свободните радикали, съобщи сп. "Сианс е авнир".

Свободните радикали в човешкия организъм нямат добра репутация. Те се опитват да се стабилизират, като откраднат електрон от съседна молекула. Същият феномен се наблюдава и при кучетата.

Вижте Фреди - най-голямото куче в света (СНИМКИ/ВИДЕО)

Предварителните резултати от изследване на учени от университета Колгейт в Хамилтън, САЩ, сочат, че с причинените от свободните радикали вреди може да се обясни различната продължителност на живота на големите и малките кучета.

Учените отгледали в лабораторна среда проби от кожата на кучета, които са от различни породи и на различна възраст. След това извършили поредица изследвания на дермичните клетки, за да определят съдържанието на свободните радикали в пробите.

Установиха кои са най-любвеобилните кучета

Резултатите показали, че организмът на младо куче от породите с големи размери съдържа повече свободни радикали в сравнение с този на младия му събрат от породите с малки размери, макар едните да не се различават от другите в зряла възраст.

Количеството на свободните радикали у големите кучета изглежда се увеличава вследствие на метаболизма и по-бързия им растеж. В резултат се получават необратими увреждания на клетъчно ниво, които допринасят за намаляване продължителността на живота.

Ето защо кучето е най-добрият приятел на човека

Учените мислят, че приемането на антиоксиданти, които противодействат на свободните радикали, от младите кучета би могло да има благотворен ефект.

Източник: БТА