Десетки крайнодесни националисти щурмуваха гръцко училище, обучаващо деца на бежанци. Групата, водена от депутата от „Златна зора" Янис Лагос, заплашвала персонала, съобщи „Ал-Джазира". Протестиращите били изключително агресивни към учителите в училището в Перама, потвърдил пред медията източник от Министерството на образованието в Гърция.

Близо 400 000 мигранти са пристигнали в Европа през 2016 г.

„Действията на членовете на „Златна зора" обаче няма да се отразят на работата на училището с децата на бежанците", каза Янис Пантис, главен секретар на ведомството, който е категоричен, че случаите на насилие и расизъм нямат място в училищната среда.

Членовете на партията влезли в училището по време на среща между служители, учители и родители. Тя била специално организирана, за да бъдат представени пред общността плановете за прием на 25 деца-бежанци, които живеят в близкия лагер.

Най-обективен е страхът, че бежанците ще нарушат бита ни, сочи анализ

Свидетели твърдят, че протестиращите се опитвали да удрят и хвърлят предмети по присъстващите. Полицаите не успели да предотвратят атаката. Нападението бе осъдено от няколко гръцки политически партии, които заявиха, че действията на „Златна зора" са провокация за цялото общество и не могат да бъдат толерирани.

Около 62 хиляди бежанци и мигранти в момента са блокирани в Гърция след вълна от затваряне на граници в Европа.