Община Видин ще се грижи за крепостта „Баба Вида”
Община Видин ще се грижи за крепостта „Баба Вида” / Община Видин - архив

Община Видин получи за срок от 10 г. правото на управление върху средновековната крепост „Баба Вида“. Това решение бе взето на заседание на Министерски съвет. То ще позволи на местната власт да изготви цялостен проект за дългосрочно и трайно поддържане и опазване на крепостта, която има статут на архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория „национално значение“, и на парка около нея. По този начин ще бъдат създадени допълнителни възможности за развитие на туризма в региона.

„Баба Вида" е единственият изцяло запазен средновековен замък в България, който е на повече от 2000г. и е построен върху останките на античната крепост „Бонония". В него се провеждат най-различни културни прояви, снимани са много български и чуждестранни филми. От 1964г. насам в крепостта се представят известни постановки. Тук е открит и летния театър „Вида", където се организират многобройни събития - симфонични концерти, оперни и оперетни спектакли.

Крепостта „Баба Вида" е туристически обект, който в последните години привлича хиляди туристи. Само за миналата година крепостта е посетена от над 35 000, от които над 9000 чуждестранни туристи.
С оглед на състоянието на крепостта „Баба Вида", Община Видин ще предприеме действия по привличане на средства, включително и по линия на европейските фондове за извършване на необходимите дейности по консервация, реставрация и социализиране на археологическия обект.