Жълт код е в сила днес за всичките области в страната, без Благоевградска, Пернишка, Кюстендилска, София град и София област. В Северна България и по Черноморието ще продължи да вали сняг и в съчетание с вятъра ще има виелици и навявания. Очаква се нова снежна покривка до 10 см, в Предбалкана малко повече. В Южна България също ще има снегонавявания. Там се очаква нова снежна покривка до 15-20 см. В Кърджалийска и Хасковска области е обявен жълт код и за силен вятър.

Бедствено положение е обявено заради снегонавяванията в русенската община Сливо поле. „Няма населени места в нея без ток и вода, а учениците са на училище. Кметът Валентин Атанасов превантивно е взел тези мерки", каза за Дарик областният управител Стефко Бурджиев. Той беше категоричен, че до довечера всички междуселски пътища в общината ще бъдат разчистени.

Какво време ни очаква през следващите 10 дни?

Частично бедствено положение е обявено в селата Долно Ряхово, Косара и Бащино в община Главиница, сочи справка на сайта на Общината. То е в сила от 18:00 ч. на 17 януари, със заповед на кмета Неждет Джевдет. Вследствие на тежките метеорологични условия и натрупаните двуметрови преспи са затворени участъците Тутракан - Зафирово - Косара, Зафирово - Долно Ряхово - Малък Преславец, Главиница - Зафирово - Сокол - Суходол и участъкът Суходол - Бащино. Преустановени са учебните занятия в детските градини в съответните населени места. Създадена е организация за снабдяване на селата с хляб, след разчистването на участъците.

Частично бедствено положение е обявено на територията на община Суворово. Това заяви кметът Павлин Параскевов. Заради силния снеговалеж и вятър обстановката е усложнена и достъпът до населените места Левски, Изгрев, Калиманци, Баново, Дръндар и Николаевка е невъзможен. Кметът подчерта, че няма бедстващи хора, тъй като дори до село Дръндар е занесен хляб с помощта на високопроходими машини.

„Няма населени места без ток и вода. Снеговалежът продължава, вятърът започна да утихва", каза още кметът. По думите му населените места, за които е обявено бедствено положение, са разположени по третокласната и четвъртокласната пътна мрежа. Областно пътно управление ще започне почистване на третокласната пътна мрежа в общината след утихване на вятъра, след това ще бъде осигурен достъп и до четвъртокласната пътна мрежа, уточни кметът Павлин Параскевов.

Частично бедствено положение е обявено на територията на община Долни чифлик. Това съобщи за Радио „Фокус" - Варна кметът на Община Долни чифлик Красимира Анастасова. Бедствено положение е обявено със заповед на кмета към 10.00 часа за селата Бърдарево, Голица и Булаир във връзка със създалата се сложна метеорологична обстановка в резултат на обилния снеговалеж и силен вятър. Прекъснат е транспортният достъп до селата Бърдарево, Голица и Булаир, като бедственото положение е в сила за тези три населени места, както и за четвъртокласния участък от разклона за село Солник до Булаир. „Машините чистят непрекъснато, но е труднопроходимо заради силния вятър и снеговалеж. На места преспите са големи", допълни кметът.

С какво е необичайно леденото време в България

Отсечката Мъглиж - Гурково от Подбалканския път е затворена заради силен вятър и поледица. Забранено е движението и по Прохода на републиката по искане на Областното пътно управление във Велико Търново. Това обяви на пресконференция инж. Георги Ранов, областен управител на Стара Загора.

Автомагистрала "Тракия" е проходима при зимни условия. Общо 77 машини чистят снега в региона. Над Старозагорска област вали сняг вече трети ден.

Снежни виелици и намалена видимост затвориха пътя село Миролюбово - град Каблешково. Това каза Димитрина Минкова, кмет на село Миролюбово. „Пътят е затворен от сутринта. Пътноподдържащата техника чака на разклона за Миролюбово, но в района има снежни виелици, които силно ограничават видимостта", каза Минкова пред агенция "Фокус". По думите й дори и да влязат машините да чистят пътищата, ефектът ще е нулев, тъй като продължават снежните виелици, които на места са образували преспи около 50 см. Жителите в селото имат ток и вода, снабдени са с всичко необходимо.

Поради тежката метеорологична обстановка в Североизточна България е затворен за движение на влакове жп участъкът между Самуил и Каспичан, съобщиха от БДЖ.

Тази нощ два товарни влака на частни превозвачи заседнаха в преспи в междугарията Висока поляна - Самуил. Едната товарна композиция, собственост на БЖК, е освободена частично. При опит за изтеглянето на втората, собственост на Булмаркет, последният празен вагон леко се приплъзва със задната талига. Няма излизане на подвижен състав от релсите, се уточнява в съобщението.

В момента роторен снегорин от Самиул разчиства междугарието Самуил-Силистра за осигуряване на проходимост на пътническите влакове за Силистра. След това същият се връща към Самуил за освобождаване на авариралите композиции между Висока поляна - Самуил.

Останала част от железопътната инфраструктура в страната към 12.00 часа е проходима. Аварийните екипи на Компанията са в готовност да реагират своевременно.

Живот под снега

Няма затворени пътища в Кърджалийско, въпреки възобновилия се снеговалеж. Всички участъци от републиканската и общинската пътна мрежа са проходими при зимни условия. На територията на цялата област е въведено ограничение за движение на товарни автомобили над 12 тона, включително и за изходите на града по посока Хасково, през село Мост и през село Черноочене, съобщи областният управител на Кърджали Илия Илиев.

Няма населени места без ток или вода. Повечето микроязовири са празни или с минимален запълнен обем. По данни на хидрометеорологията към 10 часа тази сутрин най-висока е била снежната покривка в Кирково - 35 см. В Ардино е 33. Най-слабо е валяло в Момчилград - там натрупания сняг е едва 7 см.

10 см е леденото покритие на язовир "Доспат" край Сърница, съобщи за Радио „Фокус" - Пазарджик Неби Бозов, кмет на Община Сърница. За последните няколко години язовирът не е замръзвал. „Замръзването на водоема стана след като температурите паднаха до минус 25 градуса. Сега той е атракция за всички туристи и особено за рибарите, които ловят риба на дупка в леда. Най-често уловът е от пъстърва, костур и уклей", уточни Бозов. По думите му язовирът през зимата е много красив, както и пътят от Доспат към Сърница, който преминава по поречието му.

В София продължават обработките на улици във връзка със снеговалежа. Фирмите, ангажирани със снегопочистването в града, извършват разпръскване на смеси срещу заледяване и почистване на сняг. Над 140 снегопочистващи машини работят на терен в различните райони на града. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.
В момента градският транспорт се движи навсякъде при зимни условия по обичайните си маршрути.

Извършват се обработки на трасета на градския транспорт и основни улици в кварталите на район „Слатина", „Подуяне", „Овча купел", „Илинден", „Красно село".
Обработени са общинските пътища в Нови Искър, Витоша, Панчарево, както и Южната дъга на Околовръстен път. Опесъчаване е направено на планинските пътища в парк „Витоша": „Драгалевци - Алеко" и „Бояна - Златни мостове".

В общинските кризисни центрове са потърсили подслон 205 души, останали без дом.

Лекарка счупи ръка в преспите, докато стигне до пациент с инсулт

Заради лошото време, аварии и усложнената пътна обстановка днес е преустановен учебният процес в училища в девет общини в страната. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката. Информацията е към 11.30 часа днес.

Пълната информация за училищата, в които днес не се учи, е публикувана в сайта на МОН.

Засега в МОН е постъпила информация, че утре, 19 януари, няма да се учи в три общини: Главиница, Ситово и Ивайловград.