Кабинетът в оставка одобри 10 млн. лв. за правосъдното министерство
Кабинетът в оставка одобри 10 млн. лв. за правосъдното министерство / DarikNews.bg, архив

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на правосъдното министерство в размер на 10 млн. лв. за нуждите на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" (ГДИН) и Главна дирекция „Охрана" (ГДО).

ГДИН се занимава с управление на местата за лишаване от свобода. „Това е изключително тежка работа. От много години системата е била недофинансирана. От над 7 г. не са увеличавани възнагражденията на служителите там, което е довело от една страна до напускане на голям брой служители и до невъзможност въпреки многото конкурси, които се организират постоянно за заемане на свободните бройки", обясни правосъдният министър в оставка Екатерина Захариева. Тя посочи, че липсата на мотив и честото напускане може да доведе и до недобра охрана в местата за лишаване от свобода. Тя припомни, че миналата година е имало многократни разговори, както и със синдикатите и е приет ангажимент от премиера заедно с министъра на финансите при наличие на бюджетни средства и при по-добро изпълнение на бюджета да се осигурят 9 млн. за увеличаване на възнагражденията. С постановлението благодарение на доброто изпълнение на бюджета и по-високите приходи се осигуряват тези средства. Тя подчерта, че това не е предизборно, тъй като такъв ангажимент беше поет още август миналата година.

„Преди Нова година ние бяхме обещали на МП, на синдикатите, че ако приходите в бюджета вървят по начина, по който вървят в момента устойчиво и нарастват, ще направим така, че да получат тези допълнителни средства", каза премиерът в оставка Бойко Борисов. Той добави и че многократно сме съдени за условията, които предлагаме, както и тежките условия, в които работят служителите и диспропорцията в заплащането в сравнение с други структури.

Захариева докладва и че през миналата година в рамките на бюджета на МП за първи път от години успели да осигурят и закупят металотърсачи във всяко едно от местата за лишаване от свобода. „Да закупим система, която сега ще се внедри в един от затворите с най-често констатиране на неправомерно използване на мобилни телефони - система за заглушаване на мобилните устройства в затвора в Белене", каза тя. Избори и ремонтните дейности, които са осигурени в три от местата за лишаване от свобода и в останалите две са започнали проектирането. „И в рамките на тазгодишния бюджет, който е осигурен ще приключим ремонтните дейности в почти всички места за лишаване от свобода", заяви Захариева.

В израз на уважение главният директор на ГДИН главен комисар Гергана Георгиева връчи плакет на Борисов и Захариева. „Добре, благодаря!", отговори премиерът в оставка и допълни, че ще ги приемат с радост. „Горанов ще каже, че много скъпо ни излизат тия плакети", подчерта той с усмивка. И добави в края, че е важно хората да са доволни и да си вършат работата съвестно.

Източник: БГНЕС