Кмет се оборудва със снегоходки, за да наглежда пенсионери в обезлюдени махали
Кмет се оборудва със снегоходки, за да наглежда пенсионери в обезлюдени махали / Danybon.com

Кметът на с. Могилица Милко Кисьов се оборудва със снегоходки, за да може да изминава по около 5-6 километра дневно в снега и да стигне до възрастните обитатели на отдалечените обезлюдени села в района.

Според Кисьов, екипирането му с алпийски снегоходки е било наложително, за до може по-лесно да върви по заснежените пътища и калдъръми в родопските селца. След продължаващия обилен снеговалеж в региона, кметът лично навестява самотно живеещите жители на махалите, за да се увери дали имат нужда от помощ или доставка на продукти в студеното време.

Милко Кисьов отговаря за 13 малки села в околностите на Могилица, след като кметските наместници в селищата бяха съкратени през миналата година. В Черешките са останали трима жители, в Потока живеят двама и в съседните селца обитателите също са в камерен състав. Да се стигне с автомобил до част от къщите на затрупаните от сняг села е невъзможно, затова обиколките в кметството включват и преходи през преспите. Повечето хора са се запасили с храна, съобразявайки се с прогнозите за много сняг и студове, заяви Милко Кисьов. Той държи да се увери сам, че жителите на кметството са добре.

Възрастни съпрузи от съседното село Киселичево умряха от измръзване преди седмица в дома си. Недостатък за региона е, че има и населени места без обхват на мобилните телефони и тогава връзката с тях от разстояние е невъзможна.