Българинът, ритнал момиче в берлинското метро, лежал два пъти в затвора
Българинът, ритнал момиче в берлинското метро, лежал два пъти в затвора / screenshot/vbox7

Вътрешният министър Румяна Бъчварова потвърди информация на в."24 часа", че българинът, изритал жена по стълбите в берлинското метро, е лежал два пъти във варненския затвор.

Това става ясно от писмен отговор на Бъчварова на въпрос на депутати от Реформаторския блок.

Светослав от "Максуда" може да бъде съден и за опит за убийство

Справка в системата на МВР е показала, че 26-годишният Светослав Стойков от варненския квартал "Максуда" е бил лишен от свобода за един месец през май-юни 2011 г. за престъпление по чл.343 от НК - катастрофа с пострадали. От 5 август 2013 г. до юли 2014 г. той е бил зад решетките и за престъпление по чл.198 - за грабеж сила или заплашване.

Какво се случва с нападателя от берлинското метро?

След задържането му Светослав Стойков беше оставен за постоянно в ареста. Срещу него вече се води следствие за опит за предумишлено убийство, а не нанасяне на телесна повреда.

Българинът, с ромски произход, беше задържан на централната берлинска автогара дни след появата на видеото. Той се е връщал в германската столица от Южна Франция, разпознат е от пътник в автобуса, който е сигнализирал немската полица.

Българинът бе предаден на комисариата на криминалната полиция. Ако той бъде признат за виновен в извършване на предумишлено убийство, може да бъде осъден на 10 години затвор, в най-тежкия случай, дори и доживот.

Ако получи осъдителна присъда само за нанасяне на тежка телесна повреда, което засега изглежда невероятно, законът предвижда до 5 години лишаване от свобода.