Румяна Бъчварова: По линия на борбата с битовата престъпност се работи постоянно и устойчиво
Румяна Бъчварова: По линия на борбата с битовата престъпност се работи постоянно и устойчиво / DarikNews.bg, архив

Борбата с битовата престъпност е била обсъдена на среща между министъра на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова, ръководството на Областната дирекция на МВР и шефовете на Районни управления на полицията от региона.

"Габровската дирекция е специфична с това, че има много населени места, които на практика са необитаеми, а в други живеят много малко хора. Това създава проблеми пред превантивните действия. Но резултатите, които показват колегите, са относително добри", бе първия коментар на Румяна Бъчварова пред медиите в Габрово.

Тя оцени, че по линия на борбата с битовата престъпност се работи постоянно и устойчиво. Осигурени са повече средства за гориво, както и пет нови автомобила.

Дадена е заявка за шестима сътрудници по охраната, които ще бъдат назначени на трудови договори. Министър Бъчварова заяви, че ще бъдат осигурени средства и за ремонт на налични автомобили.

В края на март ще започне доставката на автомобилите, които след получаването ще бъдат допълнително оборудвани с камери, принтери и таблети за връзка със системите на МВР. Тези автомобили ще бъдат ползвани за нуждите на пътна полиция.

Не е имало идея за настаняване на бежанци на територията на община Габрово. В това бе категорична министър Бъчварова. "Осъзнавайки риска, бяхме планирали в рамките на средствата от ЕК площадки, на които да се поставят фургони почти на граничната линия и там да изчакват хората, докато преминат проверка", каза министърът.

На въпрос на Дарик за мотивите на управленския екип на МВР точно сега да се акцентира върху борбата с битовата престъпност, Румяна Бъчварова отговори, че се сега настъпил момента министерството да получи нужното допълнително финансиране. "Беше естествен етап от общите ни усилия", каза министър тя.

Бъчварова даде висока оценка на постигната координация между кметовете, полицията, частните охранителни фирми и социалните служби. "Само в такива условия усилията на полицията могат да имат успех", оцени министърът в оставка.

Министърът в оставка призна, че е имало гласове, които са поставяли под съмнение тези усилия. Очевидно става въпрос за позиции от политически характер, защото въпросите били стрували ли си да се започва точно сега тази операция и да се оставят пари на друго правителство.

"Аз мисля, че правилното решение е да започнем, да осигурим всички условия операцията да се провежда без проблем и да има ефект за населението", каза Румяна Бъчварова.