Апелативен съд - Варна потвърди ареста на добричлия, продавал наркотици на непълнолетни
Апелативен съд - Варна потвърди ареста на добричлия, продавал наркотици на непълнолетни / Дарик Нюз - архив

Апелативният съд във Варна потвърди определение на Добричкия окръжен съд от миналата седмица, с което оставя в ареста 40-годишен мъж, разследван за продажба на наркотични вещества, в това число и на непълнолетни. Жалбата на защитата, с която бе поискан „домашен арест” за Ниязи Рахим бе оставена без уважение.

Пресслужбата на апелативния съд припомня, че 40 - годишният мъж е в ареста от 1 декември миналата година. Той е обвиняем по досъдебно  производство на Първо РУ на МВР – Добрич, заради това, черазпространявал марихуана и амфетаминиособено нагло, цинично, без всякакви притеснения на улицата и пред дома си. Не на последно място обвиняемият е продавал високорискови наркотични вещества и на непълнолетни лица. След задържането му, Ниязи е направил пълни самопризнания.

Днес Варненският апелативен съд намери, че първата съдебна инстанция внимателно е обсъдила и сериозно е аргументирала основанията за продължаването на ареста. До настоящия момент са извършени многобройни действия по разследването - разпити на свидетели, назначени са експертизи, извършеное и разпознаване. При първоначалното претърстване на автомобила, както и при личния му обиск, от Рахим били иззети 34 пакетчета с марихуана (18,7 грама), 11 пакетчета с бяло прахообразно вещество – амфетамини (повече от 3 грама). Преценката на всички  факти и доказателства води и този съд до категоричния и обоснован извод, че обвиняемият е разпространявал различни видове дрога.

Престъплението е с изключително висока степен на обществена опасност и се наказва строго от закона, коментира съдът и стига до заключението, че ако е с по-лека мярка за неотклонение, той може да извърши ново престъпление. Не са налице и нови обстоятелства, които да мотивират втората съдебна инстанция да измени мярката за принуда.

Определението на Апелативния съд във Варна не подлежи на обжалване.