Родни превозвачи официално предупредиха за контрапротести на Кулата
Родни превозвачи официално предупредиха за контрапротести на Кулата / Снимка: dariknews.bg, архив

Българските транспортни работници официално предупредиха, че ще действат реципрочно, в случай на блокада на българо-гръцката граница от страна на фермерите в южната ни съседка.

От браншовото сдружение изпратиха декларация до Министерски съвет, до Kародното събрание и до Президенството с настояване държавата да вземе мерки за недопускане блокада на граничния пункт Кулата. Родните превозвачи искат властите у нас да предприемат всички държавни и мерки, за да не се повторят събитията от миналата година, когато повече от месец границата остана затворена, а това доведе до огромни загуби за икономиката у нас.

"Не искаме да бъдем заложници на чужди интереси. За нас е важно граничните пунктове да останат отворени и да не бъдат употребявани като форма за натиск на протестиращите в Гърция срещу официалната власт в съседната ни държава. Предвид специфичната политическа обстановка у нас и липсата на информация кога и как ще бъде сформирано служебно правителство, искаме да обърнем внимание, че основната грижа на политическата класа в момента е благополучието на гражданите, чрез конкретни действия, а не чрез изказвания и пропаганди. Навременната дипломация има повече шансове за предотвратяване на ударите върху нас и икономиката ни, откокото действията на „бойното
поле", са казва в декларацията.

Шофьорите напомнят, че повече от десет години стават заложници на незаконно блокиране на междудържавни, и то европейски граници, както и на закъснели действия от страна на институциите. Шофьори от над 15 европейски държави миналата година бедстваха от двете страни на една безумна барикада, от което всички бяха губещи.

Притеснението на българските превозвачи идва от предупрежденията на гръцките фермери, че от следващата седмица започват мащабни протесни действия. Не е изключено още в понеделник да блокират границата при Кулата.