МВР ще бори битовата престъпност с назначаване на полицаи
МВР ще бори битовата престъпност с назначаване на полицаи / Дарик Добрич

За борба с битовата престъпност МВР има възможност да назначи допълнително 550 полицаи в областните дирекции. Други 600 униформени ще бъдат назначени за охрана по границите, за което има осигурено финансиране. Това заяви във Варна вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова.

Областните дирекции на МВР във Варна и Добрич ще бъдат подсилени с по 42-ма сътрудници по охрана, обяви Бъчварова след среща с ръководствата на двете дирекции.

"Надявам се много скоро да успеем да назначим тези служители и след това, когато се направи анализ, да се прецени дали са необходими и по какъв начин може да се обезпечи назначаването допълнително на служители", добави министър Бъчварова. Тя обясни, че назначаването ще става с открита процедура, а не чрез конкурс.

Според отпуснатия бюджет на МВР, в края на годината министерството ще може да разчита на 3000 души допълнително за борба с битовата престъпност в страната.

"Битовата престъпност е явление, което е много симптоматично за общото състояние на обществото. Всички институции трябва да поемат и изпълнят своите ангажименти. Тук става въпроси за социалните служби, за кметовете и тези, които се грижат за излизащите от затвора", изтъкна вътрешният министър.

108 полицаи вече са откомандировани от границата, разкри Бъчварова. Тя изрази надежда още от командированите да се върнат на обичайните си работни места, за да бъдат полезни в районите, които познават.