Двойно повече прасета отстреляха шуменските ловджии
Двойно повече прасета отстреляха шуменските ловджии / fermer.bg

274 прасета са отстреляли шуменксите ловци до приключване на ловния сезон за дива свиня.

Миналата година броят на глиганите е бил наполовина - 137 животни.

Според данните на Ловно-рибарско дружество „Сокол" най-добре са се справили от дружината във Венец. Там имат 52 трофея от диво прасе. Явно там късметът е спорил, защото миналата година в сметката си Венец има само 14 животни.

32 са прасетата, които са отстреляли в Новосел. Ловците там също показват силно завишение спрямо миналата година, когато са имали едва 9 трофея.

С 20 прасета на Друмево завършва челната тройка на сезон 2016/2017. Те имат ръст от 5 прасета.

Авджиите от Вехтово обаче могат да се похвалят с истински гигант. Там на мушка им е излязъл 235-килограмов мъжкар, което е и най-тежкото животно поваляно този сезон. Така остава утехата на ловците в Ивански, които все още разказват за миналогодишното 250-килограмово прасе, което свалили.

От ЛРД „Сокол" обясниха, че това увеличение на отстреляните прасета се дължи на няколко фактора. Снегът е паднал по-късно и това е дало възможност за повече ловни излети. Също така е имало много жълъди, което е помогнало и за популацията на животните.

Ловните дружинки от своя страна пък правилно са извършили всички стопански дейности по осигуряването на захранване и храна, което е привлякло животните.