Изложба с карикатури откриха в Свищов
Изложба с карикатури откриха в Свищов / снимка: Пресцентър - Община Свищов

Изложбата с карикатури на Стайко Николов бе първото събитие от програмата посветена на 154 години от рождението на големия наш писател Алеко Константинов, а откриването е свързано и с 90 - годишнината на  художника.

Стайко Николов Стайков е роден 1926 г. в гр. Свищов, където завършва основно и висше образование. Докато учи се занимава активно с рисуването на карикатури, след което работи като художник – карикатурист към "Консервен комбинат Република”  в  Свищов, СА "Д. А. Ценов” и "Свилоза”, където се пенсионира. Участва в общи и самостоятелни изложби в Свищов и национални изложби в страната. Има участия и в международни изложби. Дългогодишен сътрудник е на вестниците  "Дунавско дело”, "Свищовски бряг”, "Борба”, "Стършел” и др. Участва във всички изложби от Националния конкурс за карикатура  на името на Академик Александър Божинов, от където печели и трета награда. Има над 20 самостоятелни изложби, участия в чужбина и биеналета на карикатурата в Белгия и  Германия.

В настоящата изложба са експонирани около 60  карикатури на автора. Въздействието на карикатурата като жанр в литературата и изобразителното изкуство  идва от изопачаването и преувеличаването на характерни образи и събития. Освен това карикатурата забавлява, развлича и критикува – все неща, които Алеко Константинов добре владее и умело използва в своето творчество. Стайко Николов също добре борави с тези похвати в своите карикатури и затова изложбата се вписва  в празниците посветени на писателя – сатирик Алеко Константинов, съобщиха от общината в крайдунавския град.

По повод 90-тата  годишнина на Стайко Николов и дългия творчески път, който е извървял през годините Община Свищов го удостоява с почетна грамота за принос в изкуството на града.