Водачите на моторни превозни средства да не тръгват на път без задължителната зимна подготовка
Водачите на моторни превозни средства да не тръгват на път без задължителната зимна подготовка / Dariknews.bg, архив

Във връзка с прогнозите за предстоящ обилен и продължителен снеговалеж, съчетан с минусови температури, Община Габрово призовава гражданите да бъдат отговорни и предпазливи като участници в движението, както и при извършване на дейности на открито.

Водачите на моторни превозни средства да не тръгват на път без задължителната зимна подготовка. За личната безопасност на всички участници в движението в зимни условия, изключително важно е шофьорите да не предприемат пътувания без подходящи гуми, с неизправни акумулатори, без течност за чистачки с добавки против замръзване. Необходимо е да се шофира със скорост, съобразена с метеорологичните и пътните условия - да не се предприемат резки маневри, да се преминава с повишено внимание по стръмни участъци и по улици с намалени габарити от натрупан сняг .

Сняг и поледици в региона на 17 януари

Поради възможни нови натрупвания на снежни маси и образуване на ледени висулки по покривните конструкции на сградите, напомняме на гражданите да бъдат особено внимателни при преминаване в близост до фасади на сгради.

Община Габрово апелира още да бъдат спазвани разпоредбите на Наредба №1 за чистотата в Габровска Община, според които задължение и отговорност на гражданите, ръководителите, собствениците на фирми, наемателите или ползватели на търговски обекти и ателиета за услуги, кооперации, държавни учреждения, учебни заведения, детски градини и обществени организации е почистването от сняг на:

1. Прилежащите тротоари към сградите, а там където няма такива - по дължината на обектите и на ширина 2 м от тях.

2. Дворовете и входовете около обектите.

Изпълнението на тези ангажименти трябва да се извършва без обратно затрупване на почистените участъци от улиците.