Състоянието на футболната легенда Христо Бонев-Зума, който вчера получи масивен инфаркт, е тежко, но стабилно.

Легендата на Локомотив Пловдив бе приет по спешност в клиниката по кардиохирургия на университетската болница "Св. Георги" вчера, където е установено, че е получил масивен инфаркт. За операцията в Пловдив пристигна от София проф. Генчо Начев.

Оперативната намеса е продължила над пет часа, като на Бонев са поставени два байпаса.

"Сърцето е все още слабо. Ако всичко върви добре, в което вярвам, мисля, че следващите два дни ще успеем да махнем помпата и то да остане да работи самостоятелно", обясни професорът. По думите му е "истинско чудо", че Бонев е успял да оживее след този тежък инфаркт.

Футболната легенда Христо Бонев в болница след инфаркт

Бонев е прекарал нощта спокойно, а към момента състоянието му е тежко, но стабилно. Следващите два дни сърцето му ще работи с помощта на специална помпа, докато премине критичния момент.

Прогнозите за оздравяване след операцията са добри, твърдят от клиниката.

70-годишният Христо Бонев е една от големите легенди на българския футбол. За националния отбор Зума има 98 мача и 48 гола, като участва на Световните първенства през 1970 и 1974 г.

В "А" група е изиграл над 400 мача за Локомотив Пловдив, в които е отбелязал 180 гола. Бонев на три пъти е определян за футболист номер 1 на България - през 1969, 1972 и 1973 г.

Източник: БГНЕС