Посрещат Румен Радев на президентския пост с 21 артилерийски салюта
Посрещат Румен Радев на президентския пост с 21 артилерийски салюта / БГНЕС, архив

Церемонията по встъпване в длъжност на новоизбрания президент на България ген. Румен Радев ще се състои на 22 януари на площад "Св. Александър Невски". Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Поканени са министър-председателят в оставка Бойко Борисов и всички министри, председателят на Народното събрание Цецка Цачева и всички депутати, председателят на Конституционния съд Борис Велчев и всички конституционни съдии, председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, председателят на Върховния административен съд Георги Колев, главният прокурор Сотир Цацаров, президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.), президентът Георги Първанов (2002-2012 г.), временно изпълняващият задълженията на началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, представители на Министерството на отбраната, столичният кмет Йорданка Фандъкова, представители на дипломатическия корпус, секретарите на президента Росен Плевнелиев и директорите на дирекции, техните приемници от екипа на новоизбрания президент Румен Радев, както и други официални лица.

Започва важна политическа седмица

Пред Паметника на незнайния войн ще бъдат построени представителните части на Българската армия. Росен Плевнелиев ще приеме рапорта на началника на караула, ще обходи строя и ще поздрави почетния караул. След него новоизбраният президент Румен Радев ще приеме рапорта на началника на караула.

Посрещат Румен Радев на президентския пост с 21 артилерийски салюта
netinfo

От трибуната двамата президенти ще произнесат тържествени слова, а Гвардейският духов оркестър ще изпълни химна на републиката. 21 артилерийски салюта ще отбележат смяната на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили. После двамата ще положат венец и с едноминутно мълчание ще отдадат почит на загиналите за свободата на България пред паметника на Незнайния войн.

Заедно Плевнелиев и Радев ще приемат тържествения марш на почетния караул. В храм-паметника "Св. Александър Невски" ще бъде отслужена литургия, след което церемонията ще се премести в президентската институция.

В 12.10 ч. президентът Росен Плевнелиев и президентът Румен Радев ще проведат среща в Зелена зала, а двамата вицепрезиденти - в кабинета на вицепрезидента Маргарита Попова. След приключване на срещите президентът Румен Радев ще изпрати на параден вход президента Росен Плевнелиев, а вицепрезидентът Илияна Йотова - вицепрезидента Маргарита Попова.

Посрещат Румен Радев на президентския пост с 21 артилерийски салюта
netinfo