Концерт на ансамбъл “Загоре” за 70-годишния юбилей на Димитър Колев
Концерт на ансамбъл “Загоре” за 70-годишния юбилей на Димитър Колев / община Стара Загора

Община Стара загора и Общински фолклорен ансамбъл „Загоре" организират концерт, посветен на 70-годишния юбилей на композитора и диригент Димитър Колев. Навършват се и 45 години от началото на неговата творческа дейност, 40 от които е главен диригент на ансамбъл „Загоре" и автор на по-голямата част от репертоара му.

Композитор с над 400 заглавия, създал музика за големи формации, за солисти, певци и инструменталисти, сам изпълнява част от тази музика на акордеон. Димитър Колев е работил с почти всички изпълнители от Тракия и Странджа.
Предстои издаване на албум, за който има подготвени 5 пиеси за соло акордеон и оркестър.

За постигнати високи професионални успехи и по повод 55 години от създаването на ансамбъл „Загоре", Съюзът на музикалните и танцови дейци го награждава със Златна лира. Ца високи художествено-творчески постижения и за цялостната му творческа дейност е удостоен с наградата „Стара Загора. На 25.04.2016г. на Националната музикална среща на акордеонистите в гр.Калофер му е връчена наградата „Най-добър педагог в акордеонното изкуство".
Димитър Колев е роден на 15.12.1946 г. в Кърджали. Завършил е Академия за музикално и танцово изкуство-Пловдив. Има дългогодишна педагогическа дейност в областта на народната музика.

Общинският фолклорен ансамбъл „Загоре" е създаден през есента на далечната 1955 г. Репертоарът му обхваща произведения от всички фолклорни области на България, а изпълнителите са облечени в красиви 100-годишни костюми, изработени от незнайни самобитни художници. Днес името му е една от емблемите на Стара Загора.

Ансамбъл "Загоре" е носител на Орден "Кирил и Методий" - I степен", Кристална лира 2000" за върхови постижения в музикалното и танцово изкуство на Министерството на културата, наградата „Стара Загора", множество призове от наши и международни фестивали.

Концертът ще се състои на 28.01.2017г., от 18.00ч., в залата на Оперния театър в Стара Загора.