Нова социална услуга разкриват в болницата в Горна Оряховица
Нова социална услуга разкриват в болницата в Горна Оряховица / DarikNews.bg

Нова социална услуга  ще бъде разкрита в МБАЛ "Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица, съобщи управителят на лечебното заведение д-р Иван Иванов. В специално обособени помещения ще бъдат настанявани  временно бездомници, както и пациенти в терминален стадий, които се нуждаят от специални грижи. В Трето вътрешно отделение вече са обособени три помещения с по две легла, които са ремонтирани и  оборудвани за целта. Пилотно са отделени  4 легла за този тип пациенти, а близките им  ще заплащат за хосписната услуга.

Месечната такса за обгрижването на тези пациенти ще е между 600 и 700 лева. Храненето на пациентите ще е осигурено от болницата, която разполага със собствена кухня. При необходимост може да бъде осигурено и специално меню по тяхно желание.

Услугата ще се предоставя на територията на лечебното заведение, което ще бъде удобство за пациентите и техните близки. Във всеки момент на денонощието те ще могат  да получат медицинска помощ от специалистите.

Идеята хрумнала на д-р Иван Иванов, след като научил, че хосписът в Елена е със запълнен  капацитет и има търсене на услугата. От нея се интересуват предимно семейства, които живеят и работят в чужбина и няма кой да се грижи за възрастните им или болни близки тук.