Трудовите инспектори във Варна проверяват как се работи в студа
Трудовите инспектори във Варна проверяват как се работи в студа / Thinkstock/Getty Images

От Инспекцията по труда във Варна напомнят, че с очакваното ново застудяване работодателите трябва да се съобразят с неблагоприятните климатични условия и да не излагат на риск здравето на работниците. Само за миналата седмица във Варна са подадени три сигнала за места, където заради студа е било невъзможно да се работи, съобщава БНТ.

От Инспекцията по труда са проверили трите обекта, два от тях са хипермаркети. Там температурите са били ниски, защото е имало повреда в климатичните инсталации.

"Температурите бяха около граничните и за съжаление се наложи да спрем част от тези работни места в един от хирермаркетите. Става въпрос най-вече за постоянните работни места на касиерите", казва Иван Иванов - директор на Инспекция по труда - Варна.

Работещите са били преместени на друг етаж и на по-топли места.

При по-лека физическа работа се изисква температурите в помещенията да са до 18 градуса, а при по-тежка - до 13. В строителството пък се забранява работа на открито при температури под -5 градуса.

"Нашите колеги установиха, че това нещо се спазва. Посетени са повече от 12 обекта и нито една фирма не си е позволила да изкара работниците си на открито", каза Иванов.

Работодателите трябва да осигурят по-чести почивки, топли напитки, а също и специално облекло за хората, които се трудят на открито. Много от търговците на пазарите в града често работят и в студа, повечето от тях са си и работодатели.

С очакваното ново застудяване от Инспекцията по труда във Варна препоръчват, там където е възможно, работодателите да преструктурират работния процес и при ниски температури да не рискуват здравето на служителите си.