Welcome: Град де Лукс в затвора в Дебелт
Welcome: Град де Лукс в затвора в Дебелт / Снимка: Дарик, архив

Хотелски лукс и условия в столовата като в 5-звезден ресторант с професионални конвектомати, на които би завидяло всяко класно заведение. Този интериор очаква лишените от свобода, които ще изтърпяват присъдите си в затворническото общежитие за затворниците в Дебелт. Сградата вече е получила Акт 16 и се очаква официалното й откриване.
В общежитието ще преместени около 450 лишени от свобода, които в момента търпят наказанието си в Бургаския затвор. Общежитието е на стойност 3 630 000 лева, а средствата за строително-монтажните работи бяха осигурени по линия на Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 г. (НФМ).
Общежитието в Дебелт ще бъде най-модерното в страната и ще отговаря на всички европейски стандарти, увериха от ръководството на затвора. То разполага с мултифункционална зала за концерти, зала за фитнес, където затворниците да поддърат спортната си форма, площадки за физзарядки, а всяка стая има самостоятелна баня и тоалетна. Екстрите не свършват с това - в затворническото общежитие е изградена и специално помещение от 30 квадратни метра за т.нар. удължено свиждане - без преграда. „Не става въпрос за стая, предназначена за свиждане от интимен характер, няма да се допускат платени „роднини". В това помещение едновременно ще имат възможност на отделни маси 14 затворници да се видят с близките си- без да бъдат разделени от закалено стъкло и да се налага да говорят по домофони", уточниха от ръководството на затвора.
Вече е обявен конкурс за назначаване на надзиратели. Търсят се общо 182 служители за затворническите общежития в Дебелт и Разделна, край Варна.