Времето на 16 януари: Повече облаци, в южните райони започват валежи
Времето на 16 януари: Повече облаци, в южните райони започват валежи / БГНЕС, архив

Прогноза за времето за 16 януари, понеделник

През нощта от юг облачността ще се увеличава, но ще се задържи почти без валежи. Ще е почти тихо. Преобладаващите минимални температури ще са между минус 11 и минус 6 градуса, по-високи ще са по морския бряг.

През деня увеличението на облачността ще продължи и около обяд в южните райони ще започнат снеговалежи, които през нощта срещу вторник ще обхванат по-голямата част от страната. В крайните югоизточни райони и по морския бряг, валежът ще е предимно от дъжд и мокър сняг. Ще се появи слаб, в Източна България - умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са предимно между минус 6 и минус 1 градуса, по южното крайбрежие - до 4-5 градуса.

С преминаването на поредния Средиземноморски циклон на юг от страната, атмосферното налягане ще се понижава и през деня ще е по-ниско от средното за януари.

Над планините облачността ще се увеличава и в следобедните часове на много места ще има снеговалежи. По-значителни количества ще има в Родопите и Странджа. Ще духа умерен до силен вятър от източната четвърт. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 3 градуса, на 2000 метра - около минус 8 градуса.

Над Черномориeто ще е предимно облачно. От юг ще започнат валежи, в южните райони - от дъжд, на север ще са от дъжд и мокър сняг. Ще духа до умерен, на моменти и силен североизточен вятър. Максималните температури ще са от 1 градус в северните, до 4-5 градуса в южните райони. Температурата на морската вода е 3-4 градуса. Вълнението на морето след обяд ще е 3-4 бала.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg