Психолог се изненада от реакцията във Фейсбук на скандала с Асен Александров
Психолог се изненада от реакцията във Фейсбук на скандала с Асен Александров / Guliver/Getty Images
Психолог се изненада от реакцията във Фейсбук на скандала с Асен Александров
92104
Психолог се изненада от реакцията във Фейсбук на скандала с Асен Александров
  • Психолог се изненада от реакцията във Фейсбук на скандала с Асен Александров

Развитието на скандала с голата снимка на директора на 51-во училище в столицата Асен Александров ще бъде на принципа "всяко чудо за три дни". Така психологът доц. Маргарита Бакрачева от Института за изследване на населението и човека в БАН коментира темата пред Дарик. Тя е изненадана от вълната в подкрепа на директора в социалните мрежи.

През седмицата потребителите коментираха много въпроса доколко е морално на такава позиция да си правиш гола снимка, а в петък от прокуратурата обявиха, че тя е манипулирана.

Какво показа проверката

"Това, което е много интересно от психологическа гледна точка поне за мен, понеже следя през годините поведението на потребителите в социалната мрежа, е доста бързата реакция на подкрепа - нещо, което рядко наблюдаваме", каза доц. Бакрачева. Тя посочи, че през последните години сме свикнали да бъдем свидетели на "доста хейтърска нагласа и на използване на пространството в негативен аспект", докато в случая се наблюдава противоположната тенденция. Обикновено хората се обединяват и подкрепят позитивното след трагедии, които сполетяват обществото, напомня психологът.

Учители с идея за гол календар в подкрепа на директора на 51-во СОУ (ВИДЕО)

Тя обясни, че в общия случай желанието на човек да се снима гол е характерно за експериментирането, ако се говори от гледна точка на възрастовите особености, и да се провери кой по какъв начин би реагирал. "През последните години със съвременните технологии идеята и най-вече любопитството колкото харесвания ще получим и да си повишим авторитета", каза доц. Бакрачева и допълни: "Но когато става въпрос за по-зряла възраст, в която не е характерно експериментирането, определено става въпрос за лични мотиви, които излизат извън границите на обичайно приетото и при всички случаи е свързано с лично признание".

Вълна от съпричастност към директора на 51-во училище след скандала с голата снимка

На въпроса дали това е притеснително за психолозите, доц. Бакрачева отговори, че когато говорим за хора, които са се установили и намерили своето място в обществото, една подобна чисто първична форма на търсене на внимание означава, че хората не са успели реално да се почувстват вписани в обществото и не получават това, от което имат нужда, по един социално приемлив начин.