Иванов: Избирателната система сама по себе си не може да реши проблемите на страната
Иванов: Избирателната система сама по себе си не може да реши проблемите на страната / БГНЕС, архив
Христо Иванов: Избирателната система сама по себе си не може да реши проблемите на страната, трябва честна политическа работа
92098
Христо Иванов: Избирателната система сама по себе си не може да реши проблемите на страната, трябва честна политическа работа
  • Христо Иванов: Избирателната система сама по себе си не може да реши проблемите на страната, трябва честна политическа работа

Според Христо Иванов, който учреди партията "Да, България" изборите трябва да бъдат максимално скоро.

"Ще направим каквото е необходимо, за да си свършим работата. Ние сме ориентирани към вършене на работа. Ние не сме за предизборна коалиция на всяка цена".

Христо Иванов учреди партията "Да, България" и се зарече да се бори с корупцията

"Антикорупционния закон е необходима стъпка, но не е достатъчен. Нас ни интересува сумарния антикорупционен ефект. Важното е с кой какво можем да свършим, а не просто коалиция на всяка цена".

По повод мажоритарната избирателна система Иванов коментира: "Не мисля , че избирателната система сама по себе си може да реши проблемите на страната. Всяка една избирателна система има позитиви и негативи. Не трябва да се придава такова значение на избирателната система. Въпросът не е просто в системата, но трябва да има честна политическа работа. Чак тогава ще има реална промяна. Ние сме готови да се явим на избори и при двете системи".

Христо Иванов се обяви против задължителното гласуване. По думите му демокрация не се постига с принуждаване: "С усилие и с работа ще има промяна, не с технически промени".

По повод финансирането на партиите, Иванов заяви: "Когато субсидията ти е вързана с това колко хора си привлякъл, това те принуждава да имаш контакт с избирателите. Това е онази здрава връзка която ние искаме да постигнем с избирателите. Трябва да знаем, че те могат по всяко време да ти дръпнат кранчето".

"Плоският данък за момента работи", заяви Иванов.

"Системните партии, както ги нарече г-н Цветанов - БСП, ДПС и ГЕРБ се въртят в управлението от десетилетия. В техните програми темата за корупцията седи периодично, от време на време някое от техните лица флиртува с нея, но те доказаха, че нямат абсолютно никакво желание да се захванат с този проблем. Този проблем е проблем, който запушва възможността да се решат огромно количество други проблеми. Без неговото решение не можем да говорим за ускоряване на икономическия ръст на страната, за ускорено производство на благосъстояние и за решаването на социални проблеми", коментира Христо Иванов.

Целият разговор с Христо Иванов в "Седмицата" по Дарик Радио чуйте в аудио записа.