Наргилето е по- опасно от цигарите!
Наргилето е по- опасно от цигарите! / Дарик Нюз,архив

Световната здравна организация (СЗО) излезе със специално предуреждение, че наргилето в никакъв случай не е артернатива на цигарите, информират от РЗИ- Кюстендил. Димът от него по съдържание на никотин, канцерогени и въглероден окис превишава много повече цигарения дим, а една употреба на наргиле дневно се равнява на десет изпушени цигари.
Наргилето се състои от колба за течности, чашка за тютюн, шахти, в които тютюневият дим се смесва с парите. През тръбата човек всмуква парите на активното вещество. Доказано е, че всмукването на веществото чрез белия дроб ускорява всички ефекти - неслучайно в източните страни наргилето първоначално се е използвало за пушене на наркотици.
Резултатите от лабораторните изследвания показали, че в устройството се съдържат стафилококи и гъбички (такива като аспергила, причиняващ ангини).
Неправилно зареденото наргиле може да бъде много вредно, а пушенето му да доведе до главоболие, болки в гърдите и замайване. Интензивното и често поемане на дима може да причини сериозно замайване. Основният причинител на това е въглеродният оксид. Той предизвиква нарушения при пренасянето на кислорода в кръвта, тъй като се сварзва с хемоглобина в кръвта. Няма как поемането на дим да е безвредно. Филтрацията през вода и приятният мирис на дима на наргилето заблуждават много хора, че няма никаква вреда за здравето им.
Често наргилето се пуши и с алкохол, а парите от алкохола са пряка атака към мозъка, тъй като чрез дима на наргилето се усвояват още по-бързо. Така шансовете на любителите на наргиле да се превърнат в алкохолици са много по-големи, отколкото на тези, които просто обичат да си попийват.
Освен всички пресметнати рискове, димът от наргилето съдържа и редица допълнителни канцерогенни вещества, каквито няма дори в цигарения дим.
Пушенето на наргиле развива привличане към наркотиците, информират още от РЗИ- Кюстендил. По данни на американски изследователи 20% от учениците, употребяващи марихуана най-напред са я изпробвали чрез наргиле.