От НАП разясниха новостите и сроковете в данъчна кампания за 2017-а
От НАП разясниха новостите и сроковете в данъчна кампания за 2017-а / DarikNews.bg, архив
От НАП разясниха новостите и сроковете в данъчна кампания за 2017-а
92089
От НАП разясниха новостите и сроковете в данъчна кампания за 2017-а
  • От НАП разясниха новостите и сроковете в данъчна кампания за 2017-а

Ако сбъркаме данъчната си декларация за доходите, вече ще можем да се поправим. Корекцията ще бъде възможна еднократно и в срок до края на месец септември. Това е една от новостите в данъчна кампания 2017. От приходната агенция припомниха за увеличените здравни вноски от 16.80 на 18.40 лева. Друга новост тази година се отнася до едноличните търговци, които ще трябва да посочват съставителя на годишния финансов отчет - физическо лице или счетоводна фирма. Няма сериозни промени в подаването на декларациите и плащането на данъка, уточни Бояна Георгиева директор на дирекция "Обслужване" в НАП.

Данъчната кампанията ще приключи на 2 май, а декларации могат да се подават в офис на НАП по постоянен адрес на лицето, по пощата и онлайн. При подаване по интернет декларатора получава отстъпка от данъка за внасяне.

„Когато подадеш декларация по интернет, можеш да се възползваш от отстъпка в размер на 5% от данъка за довнасяне, като новото тази година е, че тя не може да бъде повече от 1000 лева", каза Бояна Георгиева директор на дирекция "Обслужване" в НАП.

За да имаме отстъпка трябва да подадем декларацията онлайн до 31 март и да нямаме публични задължения. Остават облекченията за деца, деца с увреждания и млади семесйтва:

„Новото тази година е, че в попълването на Приложение 10, в което се описват облекченията, ако облекчението е ползвано при работодател, вече не е необходимо да се прилагат допълнителни документи", каза още тя.

Промяна има за лицата, които сами внасят здравните си вноски, повечето от които са безработни.

„Ако безработните за миналата година, които плащат сами здравните си вноски, са плащали 16.80 лв. месечно, сега държавата очаква от тях да плащат 18.40 лв. месечно", посочи Росен Бъчваров.

И още една новост:

Ако си подал декларация до 30 април тази година, съответно до 2 май и установиш, че си допуснал някаква грешка, вече законът дава възможност еднократно до 30 септември да подадеш коригираща декларация, с която да оправиш размера на задължението, който имаш.

Едноличните търговци вече ще трябва да посочват съставител на годишния финансов отчет, който може да бъде и физическо лице и счетоводно предприятие.