Трима се конкурират с текстове за химн на Димитровград
Трима се конкурират с текстове за химн на Димитровград / Дарик радио, Хасково

Текстове на поетите от Димитровград Атанас Капралов и Петко Каневски са сред трите, предпочетени от комисията за химн на Димитровград, научи Дарик. Сред избраните от комисията е и стихотворението на Милка Пиналска от Първомай.

Националният конкурс за химн на Димитровград бе обявен с решение на общинския съвет от края на септември миналата година. 33 са били предложените в срок текстове от 19 автори, като някои от тях са участвали с повече от един, съобщи кметът Иво Димов.

С негова заповед бе назначена и конкурсната комисия, в чийто състав са композиторите проф. Виктор Чучков и Евгени Димитров-Маестрото, поетесата Ваня Щерева, председателят на комисията по култура в димитровградския местен парламент Гроздан Грозев и диригентът на общинския оркестър Доцо Вътков. До 15 януари комисията трябваше да излезе с едно предложение за текст, а от тази дата до 15 април да се подават музикалните творби върху избрания текст, като до 30 април да излъчи 3 предложения, които да се подложат на обществено обсъждане, след което и на гласуване от общинския съвет. Комисията обаче е решила да класира 3 текста, като участниците в музикалната част на конкурса ще могат да решават по кой от тях да пишат.

Трима се конкурират с текстове за химн на Димитровград
netinfo

От комисията увериха, че са подходили изключително отговорно и заседанието е продължило часове, като всеки от текстовете е бил разгледан и оценен без да е ясно кой е авторът му. 1 500 лв. е предвидената награда за автора на избрания текст и 2 000 лв. за композитора на химна. Повод за конкурса е предстоящата на 2 септември 70-годишнина на Димитровград.  В комисията са обсъждали и, че би било добре всички представени за конкурса текстове да бъдат издадени в сборник по повод юбилея на града, за да може и широката общественост да се запознае с тях.