182 години от  откриване на габровското училище
182 години от откриване на габровското училище / Държавен архив-Габрово

На 2 януари (стар стил) -14 януари (нов стил) 1835 г. със средствата на габровците Васил Априлов и Николай Палаузов - търговци в Одеса, се открива в Габрово, Първо българско светско взаимно училище, което е известно под името Габровско училище. Първата сграда на училището не е запазена. Тя се е намирала на мястото на Първа прогимназия „Радион Умников" (дн. използвана от Регионална занаятчийска камара, намираща се и днес на ул. „Радецка" №23).

Построяването на новата сграда започва през 1851 г. и завършва през 1873 г. Учебните занятия започват от началото на учебната 1873/1874 г. Краеведите, Илия Габровски от Габрово и Богомил Даскалов от Трявна ни разказват за нейния строител Генчо Кънев от с. Генчовци, Тревненско, ученик на Кольо Фичето. Той е известен на габровци, майстор, т.к., няколко години по-рано, през 1865 г., строи в Габрово друг свой шедьовър - църквата „Свето Успение Богородично".

182 години от  откриване на габровското училище
netinfo

По време на Руско-турската Освободителна война (1877-1878 г.), училищната сграда се използва за военна болница. По-нататък, Илия Габровски продължава историята на сградата на Априловото школо със сведенията, че през 1910 г. е построено дългото източно крило от габровския майстор Продан, а по-късно е построено и западното крило. Преди 120 г. - на 4 окт. 1897 г. г., в нейния двор заслужен покой намира Васил Априлов, чиито тленни останки са положени тук, в родния град.

Сградата отдавна се е превърнала в един от символите на Габрово, тя заема централно място в запазените стари фотографии от края на XIX-ти и началото на XX-ти век. В нейния двор са се провеждали гимнастически упражнения и са се строявали за прегледи, представителите на Дружество за гимнастика и спорт „Юнак" в града, за спомен са се фотографирали и музикантите в училищния ансамбъл, ръководени от известния учител и диригент Петър Чаракчиев, запечатани са и много други събития в снимки и документи, съхранявани в Държавен архив - Габрово. През 1935 г. тя добива завършен вид, когато на 1 ноем. е открит величествения паметник на нейния създател.

От началото на учебната 1981/1982 г. редовните учебни занятия на учениците и учителите от Априловска гимназия се провеждат в новата сграда в кв."Радичевец", предадена за експлоатация през месец ян. 1980 г. и тържествено открита на 21 апр. 1981 г. (днес се използва само от Природо-математическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев").

През март 1996 г. започват строителните работи в историческата сграда, като първи етап за връщането на учениците в нея и изграждането на нов учебен корпус.

На 18 февр. 1998 г. историческата сграда на гимназията е тържествено открита и осветена. Априловите възпитаници и техните учители се завръщат в нея. Новият учебен корпус е завършен и тържествен открит на 3 окт. 2011 г.

Цветомира Койчева - гл. експерт в Държавен архив-Габрово