Заради ниски температури в класните стаи спират учебните занятия в село Ресен
Заради ниски температури в класните стаи спират учебните занятия в село Ресен / DarikNews.bg, архив

Със заповед на РЗИ - Велико Търново днес са спрени учебните занятия в ОУ "Хр. Ботев" в село Ресен.  Измерените температури в класните стаи  варират от 14,7° С до 17° С, което е под нормата за нормален учебен процес. По тази причина е  издадена  Заповед за временно спиране на учебните занятия, считано от 8:00 ч. на 13.01.2017 г. до осигуряване на оптимален температурен режим в сградата на училището, съобщиха от РЗИ - Велико Търново.

7 проверки на училища  са направени вчера от служители на здравната инспекция. С  измервания на параметрите на микроклимата са обхванати  7 училища във  Велико Търново, Елена, Златарица и с. Ресен, община Велико Търново. Резултатите от проверките показват, че измерените температури в класните стаи отговарят на нормата – от 19° С до 25° С за зимния сезон, съгласно чл. 87 на Наредба №РД-02-20-3 от 21 декември 2015 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на сгради за обществено обслужване в областта на образованието и науката, здравеопазването, културата и изкуствата на МРРБ (обн. ДВ, бр. 5/2016 г.).

Издадена е заповед за възстановяване на учебните занятия  от днес в Старопрестолна професионална гимназия по икономика – гр. Велико Търново поради измерени температури, съответстващи на нормата.

При извършените проверки (с измерване на температурата в класните стаи) в Спортно училище и ОУ "П.Р.Славейков“ – гр. Велико Търново е установено, че предписаните мероприятия за осигуряване на оптимален температурен режим са изпълнени.

РЗИ – Велико Търново ще продължи да извършва проверки в детските градини и училища на територията на областта за спазване на нормативните изисквания, в това число и по осигуряването на оптимален температурен режим. При установяване на нарушения ще бъдат предприети съответни административнонаказателни мерки, съобщиха още от институцията.