Разлог посреща хиляди кукери на карнавала Старчевата
Разлог посреща хиляди кукери на карнавала Старчевата / Снимка: Вероника Атанасова, архив

При голям интерес от страна на самодейци, маскарадни и кукерски групи от всички краища на страната, протича подготовката за VII Международен кукерски карнавал „Старчевата" 2017. В него ще вземат участие 19 групи, четиир от които идват от Македония. Всички групи, заявили участие, са отличени с редица награди у нас и в чужбина.

Кукерският празник се организира от Община Разлог, под патронажа на кмета инж. Красимир Герчев. Град Разлог е член на Федерацията на Европейските карнавални градове от 1996 година и не веднъж е бил домакин за посрещане на представителите на Федерацията, начело с нейния президент Хенк Ван Дер Кроон. Честта да бъде член на Федерацията Разлог получава след спазване на вековната традиция, свързана с кукерските игри и представянето им по неповторим начин от сборна кукерска група в различни карнавали и фестивали не само в България но и в много страни от Европа.

Наименованието на кукерския карнавал в Разлог идва от уникалното местно назоваване на кукерите-"чауши" или "старци", оттам и „Старчевата". Чрез кукерския карнавал се популяризират традициите, специфични за различни райони на България, кукерските игри, богатството и разнообразието на фолклорните традиции.

VII Международен кукерски карнавал „Старчевата" е с конкурсен характер, а оценяването ще се извърши от експертно жури.

Празникът започва утре в 10.00 ч., като шествието с официалните гости тръгва от Народно читалище "15.09.1903-1909" и ще продължи до Централния площад в Разлог, където участниците ще превърнат българския фолклор и обичаите в пленяващо преживяване, което омайва със своя колорит и красота.