Огромно иглу в центъра на Казанлък  построиха местни ескимоси
Огромно иглу в центъра на Казанлък построиха местни ескимоси / Деляна Бобева

Огромно иглу изникна в центъра на Казанлък, на площад "Севтополис".

Иглуто е дело на трима младежи, възпитаници на Художествената гимназия в Казанлък, настоящи и бивши, които вече 17 часа продължават, въпреки тъмнината, неговия градеж и оформление.

Първоначално високото над 2,5 метра иглу било просто един по-голям снежен човек. Постепенно обаче той наедрявал, така че 17 часа по-късно за градежа на ескимоския дом, отишъл материал от тон и половина сняг от ледената пързалка, площад "Севтополис" и градинките наоколо.

Иглуто е кухо, като вътрешността му е издълбана и почистена и дори разполага с пейка, в която любопитни и майстори могат да поседнат. на .. бира. Външното оформление на иглуто продължаваше и след 20 часа, с дузина помощници на различна възраст. По-рано днес иглуто бе сцена на майсторски пързалки и любопитна игра за най- малките.

Идеята на тримата майстори- казанлъшки ескимоси е чрез тяхната огромна ледена скулптура да разкрасят централната част на града и разнообразят зимния пейзаж. Строителите на иглуто споделиха, че биха се радвали ако имат и последователи, а гражданите пощадят иглуто възможно най- дълго .

Иглуто е жилище с формата на купол, изградено от блокове сняг. Използва се от ескимосите.

Въпреки че е направено изцяло от лед и сняг, които са с температури малко под 0°C, иглуто е способно да предпазва добре обитателите си от външните условия - отвън температурите могат да спаднат до -45°C, но вътре в иглуто е от -7°C до 16°C, затопляно само от телесната температура. В казанлъшкото иглу, построено от местни младежи за казанлъшки ескимоси тази вечер вътре бе 0 градуса.