Ромчета от областта ще сурвакат кметове за  Василица
Ромчета от областта ще сурвакат кметове за Василица / DarikNews.bg, архив

Малки сурвакари от ромски групи от областта ще сурвакат кметове по повод Василица.

За осма поредна година Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе“ организира десетки инициативи в цялата страна, по повод отбелязването на Василица – Ромската Нова година, която е един от най-големите и най-почитаните празници от всички ромски групи у нас. Училища, включени в проект "Всеки ученик ще бъде отличник“, общностни центрове  и клубове ще представят пред местни и регионални институции богатството на ромската култура и връзката и с културата на останалите етноси в България.

На 16.01.2017 г. малките сурвакари от СУ "В. Комаров“ във Велико Търново ще сурвакат  инж. Даниел Панов, кмет на Община Велико Търново от 10 часа, а  от  11 часа ще поздравят представителите на РЗИ.  В МДТ "Константин Кисимов“ ще успеят да се докоснат до традицията на Василица от 12 ч., съобщиха от "Амалипе".

Група сурвакарчета от  ОУ "П. Р. Славейков“ в село Джулюница, ще поздравят проф. д.и.н. Пенчо Пенчев – Областен управител на област Велико Търново в 10:30 часа и старши комисар Димитър Машов – Директор на ОД МВР в 11:30 часа, както и Регионално управление по образование от 12:30 часа.

Ромската Нова година ще бъде отбелязана и в Леденик, Горна Оряховица, Павликени и Стражица.