Превозвачи подготвят протест в Перник, недоволстват срещу Общината
Превозвачи подготвят протест в Перник, недоволстват срещу Общината / БГНЕС, архив

Протест на пернишки превозвачи, които обслужват обществения транспорт в града, се подготвя за петък - 13 януари. Поводът за недоволството на бранша е, че ръководството на община Перник, в лицето на кмета Вяра Церовска и нейният екип, "се опитват силово да преразпределят автобусните линии в градски транспорт в полза на две  приближени фирми", както е цитирано в уведомителното писмо.

Организаторите на протеста искат прозрачно управление и равенство за всички фирми, в противен случай ще се обърнат към съда и прокуратурата, за да защитят правата си.

Протестът ще започне в 11.00 ч., със сборен пункт спирка "Метал" в квартал "Изток".  Заявка за участие в недоволството имат 10 от общо 12-те фирми, ангажирани с транспортни услуги на територията на областния град. В подкрепа на своите колеги ще излязат и таксиметрови шофьори.

В протестното шествие се очаква да се включат поне 20 автобуса, за подкрепа са призовани и перничани. Колите ще преминат през целия град по маршрут от спирка "Метал" по улица "Благой Гебрев" и вътрешноградската магистрала "Юрий Гагарин", като крайната точка е сградата на Община Перник.

В протеста ще се включат и автобуси от Кюстендил, Ихтиман и София, очаква се потвърждение от още области от страната, информираха организаторите. Протестът е подкрепен и от Национално сдружение на автобусните превозвачи в България и Асоциация на индустриалния капитал в България.

Успоредно с обявяването на недоволството от Община Перник заявиха, че GPS система ще контролира всички автобуси в града, които се движат по общинската транспортна схема и изпълняват курсове по нея.

По думите на зам.-кмета Денислав Захариев устройствата трябва да бъдат поставени на превозните средства до един месец и кодовете им да бъдат предоставени на Общината, която ще направи компютърен център и служители във всеки един момент ще следят онлайн разписанието на автобусите и тяхното моментно местонахождение.

Сключените договори с превозваческите фирми са 34, като срокът им е за една година.

Протестът на част от превозваческите фирми на Перник се организира в момент, когато общинската администрация обяви намерението си да направи конкурс за нов, по-качествен и по-екологичен транспорт в града, заяви в специално обръщение по повод недоволството кметът Вяра Церовска. Това надигна недоволството в някои от досегашните превозвачи, които получаваха линии, чрез временни едногодишни договори, без конкурс. Тази порочна практика е била над 10 години в Перник, на което ще сложа край, категорична е Церовска.

"През тази година Община Перник ще направи за първи път от десетилетие конкурс за обществен превоз в Перник. Досега са се подписвали временни едногодишни договори, без конкурс, без конкуренция и без качество. На принципа "мой човек - твой човек" транспортната схема на Перник се е разрязвала като баница, а перничани бяха недоволни от услугата. Това не може да продължава вечно. Община Перник ще организира обществена поръчка, която ще бъде обявена до два месеца през настоящата 2017-а", допълва в обръщението си Церовска.