Варна

Паркирани коли пречат на почистването на малките улици

12 януари 2017 11:42 / обновена на 12 януари 2017 | Автор: Наталия Господинова

Паркирани коли пречат на почистването на малките улици
© Дарик Варна  

Паркираните автомобили и създадените коловози от снега пречат на почистването на малките и кварталните улици във Варна. В тях трудно влизат греблата на машините и затова може да работи само малогабаритна техника, съобщи в ефира на Дарик Купен Пашов. Друг проблем е и образуваната ледена кора под снежната покривка.

Основните булеварди и пътни артерии във Варна са почистени, добави Пашов. Той призова гражданите сами да почистят пред домовете си, офисите и магазините, а не да чакат службите.

Вече са предприети мерки за извозването на снежните маси, което ще започне тази вечер.

На територията на „Приморски“ 6 багера и 2 лугиращи камиона, като приоритетно се чистят вътрешни пътни отсечки, а с предимство се ползват здравни, социални и учебни заведения. От днес сутринта се почистват Цветния квартал и квартал „Левски“, района на езиковите гимназии, Карин дом , Добрева чешма. По график със 8 специализирани камиона се извозва сметта от фирмата, която работи на територията на района. 65 човека работят по освобождаването на тротоарите от заледяванията, като тяхната работа се подпомага от 1 роторен снегорин и 2 бордови коли.

На територията на район „Одесос“ до обяд са почистени всички спирки и подлези от сняг. На част от тях с по-дебела ледена покривка са насипани пясък и сол. Направени са подходи на спирките към уличните платна за преминаване на гражданите.Почистват се тротоарите край училищата. Сметоизвозването е редовно. По кварталните улици работят три машини – трактори с гребла и две мини багерчета тип „бобкат“. Довършва се премахването на образувалите се коловози и почистването на кръстовищата на главните улици. В 14 микрорайон между бул. „Вл. Варненчик“ и бул. „Сливница“ машината, която работи, не е могла да премине поради неправилно спрелите автомобили.

В район „Владислав Варненчик” са почистени всички основни булеварди, улиците  „Ст. Чилингиров”, „Г. Минков”, „Ас. Разцветников”, „6-ти септември”. Затруднения има в почистването на междублокови пространства, паркинги, пешеходни зони, спиркозаслони и велоалеи. Сметоизвозването в района се осъществява нормално, но поради липса на снегопочистваща техника недостъпни са съдовете за битови отпадъци до бл.4 и бл.213 и 214.

В район "Младост" са почистени всички булеварди, главните и първостепенни улици, спирките на масовия градски транспорт, подстъпите към детските градини, ясли, разливочни пунктове, училища, както и дворове на няколко детски градини. Продължава почистването на подлезите. Почистени са паркингите и прилежащите площи на КАТ, III РУП, СУПЦ "Д-р А.Железкова", РДПБЗН – Варна, ОП "ТАСРУД", около Зеленчукова борса, стария Хлебозавод и Медицински комплекс "Младост". Сметоизвозването се извършва по график, но проблем създават паркирали автомобили, които блокират достъпа на камионите. Очаква се в почистването да се включи и техника за опесъчаване и лугиране на заледени участъци.

В „Аспарухово“ са почистени са основните булеварди, отворено е движението към Галата, Ракитника и Боровец. Спирките са почистени, работи се по почистване на тротоарите. Мостът се обработва с антилед.

Според прогнозата на Националният институт по метеорология и хидрология, клон Варна, в часовете до полунощ ще има временни заоблачавания, вятърът ще е умерен от запад. След полунощ ще се изясни, вятърът ще отслабне. Утре сутринта отново ще е студено с минимални температури между от 9 до минус 6 градуса, по Черноморието от минус 6 до минус 3. През деня ще преобладава слънчево време, като дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 1 и 6 градуса.

 Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
#2

Ива - 13.01.2017 г. 09:03:49

На 11.01.2017г. по 1л.Македония над бул.Пирин багер почистваше улицата но със вдигнати гребла, като направи сами дълбоки коловози.Отчете се, но резултатът след него остана като в тези ледени коловози всички коли боксуваха .Новата почистваща фирма сигурно няма нужната техника за зимни действия, да не говорим,че и сметопочистването и не е на нужната висота.Трябва когато се правят търгове де се изискват от фирмите и каква техника налична имат, както и добра организация по часова за отделните квартали .При Титан поне организацията беше добра.

#1

шофьор - 13.01.2017 г. 07:23:31

И къде точно предлага общината да бъдат преместени паркиралите преди снеговалежа автомобили? И как? За малки почистващи машини не са ли чували?

 • Страница:
 • 1

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Пленарна зала

Слушай Дарик Варна на живо

С помощта на: TCV

Руснак звъни на приятеля си в Новосибирск: - Как сте? - Ами добре сме. - Студено ли е при вас? - Е, нали знаеш, студено… Виж още