В Ловеч реализират проект в помощ на болните от деменция
В Ловеч реализират проект в помощ на болните от деменция / dariknews.archive

Сдружението за приложна индивидуална психология в Ловеч ще реализира проект „Обучение на пенсионери за обгрижване на хора с деменция". Обучител ще бъде Петра Ферхер, доцент в Австрийския институт по валидизация - Виена, която има дългогодишен опит като обучител на хора с помощни професии, както и на засегнати семейства.

Предстоящото обучение ще се осъществи за пръв път в България, макар че потребността от него отдавна съществува. Болните от Алцхаймерова и други видове деменции непрекъснато се увеличават - както в световен мащаб, така и в България. Грижата за тях е много специфична и изисква познаване на техните психични особености, както и на определени техники за справяне в критични ситуации. По редица причини достъпът до социални услуги у нас е стеснен, също така липсват хора със специална подготовка.

Проектът цели да предложи както модел, използван широко в други страни - подготовка на пенсионери на възраст приблизително до 70 години, така и метод за обгрижване, също добре познат в Европа, САЩ, Япония и Австралия.