Плевен

В Ловеч реализират проект в помощ на болните от деменция

12 януари 2017 11:18 | Автор: Светломира Анастасова

В Ловеч реализират проект в помощ на болните от деменция
© dariknews.archive  

Сдружението за приложна индивидуална психология в Ловеч ще реализира проект „Обучение на пенсионери за обгрижване на хора с деменция". Обучител ще бъде Петра Ферхер, доцент в Австрийския институт по валидизация - Виена, която има дългогодишен опит като обучител на хора с помощни професии, както и на засегнати семейства.

Предстоящото обучение ще се осъществи за пръв път в България, макар че потребността от него отдавна съществува. Болните от Алцхаймерова и други видове деменции непрекъснато се увеличават - както в световен мащаб, така и в България. Грижата за тях е много специфична и изисква познаване на техните психични особености, както и на определени техники за справяне в критични ситуации. По редица причини достъпът до социални услуги у нас е стеснен, също така липсват хора със специална подготовка.

Проектът цели да предложи както модел, използван широко в други страни - подготовка на пенсионери на възраст приблизително до 70 години, така и метод за обгрижване, също добре познат в Европа, САЩ, Япония и Австралия.

 

 Етикети: деменция, Ловеч, сдружение, индивидуална психология

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
#1

Аман от сведущи .... неграмотни - 12.01.2017 г. 11:30:57

"пенсионери на възраст приблизително до 70 години" ще се подготвят да помагат на пенсионери на възраст приблизително до и над 70 години? Който е определил критериите за подбор на групата за обучение, хабер си няма от естеството и дълбочината на проблема! Колко от така обучените ще развият същите симптоми и до колко време? Деменцията и болестта на Алцхаймер са бичът на 21 век, ако и този век едва да начева .....

 • Страница:
 • 1

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

- Ало, полицията ли е? - Да, кажете! - Искам да съобщя за изчезнал човек! - Откога го няма? - Вече три поста не ми… Виж още