Русе

Църквата почита Св. Татяна

12 януари 2017 11:16

Църквата почита Св. Татяна
© Дарик Русе, Искра Георгиева  

 

На 12 януари, отбелязваме деня на Света Татяна - Великомъченица, почитана в християнския свят както от православни, така и от католици.

Татяна е раннохристиянска мъченица, родена в семейството на богато, но боязливо и криещо вярата си в Християнството римско семейство. Тя поема пътя на целомъдрието още от дете.

Изцяло проникната от тази вяра, Татяна била посветена за дякониса и всецяло се отдала на милосърдие и непрестанна молитва. По това време на римския трон се възкачва 16-годишният Александър Север (205-238 г.).

Той имал еклектически убеждения и равнодушен към вярванията на другите, той не се придържал към един определен светоглед, поради което сред идолите на различните езически божества в дома си имал изображението и на Христос.

В негова жертва пада Татяна. Без да гледат на знатното й положение и на нейния безукорен живот, я завели в храма на Аполон, за да бъде принесена в жертва. Девойката не само отказала да стори това, но по нейна молитва идолът се сгромолясал и се разбил на парчета.

След напразните увещания на градоначалника да се отрече от Христа младата, Татяна била многократно подлагана на най-свирепи изтезания, като дори изболи очите й и рязали ивици от нейната снага.

Според писанията, след всяко мъчение Бог извършвал чудо със Своята изповедница - тя се явявала на другия ден излекувана.

Когато веднъж, след целодневно мъчение, отвели девойката в тъмницата през цялата нощ огряна от нетленна светлина, тя велегласно славословела Бога, пригласяна от небесни ангели, които лекували нейните страшни рани.

И това чудо не трогнало мъчителя. На другия ден той отново я подложил на жестоки изтезания. Уморен от нейната несломимост, безсилният управител наредил да я предадат на изгладнелите зверове, но пуснатият лъв се заумилквал около светата мъченица и ближел кротко нозете й.

Изпълнен със страх да не би подобна гледка да обърне и други езичници към омразната вяра на "галилеяните", управителят наредил незабавно да я обезглавят. Същата участ постигнала и бащата на мъченицата.

Заради големите мъчения, на които е подложена, църквата я канонизира като света великомъченица Татяна.

Днес имен ден празнуват жените с име Таня, ТатянаКоментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
#1

ПО-ЛЮБИМИ СВЕТИИ ВАШИ ОТ МАФИОТИТЕ ВИ НЯМА - 12.01.2017 г. 13:11:54

"ВЕЛИКИТЕ" СВЪРШИЛИ ЦЪРКВИ И БАБЕШКИТЕ СЪЛЗИ И СОПОЛИ В ТРАУРНАТА,УМИРАЩАТА,СВЪРШИЛА БУЛГАРИЯ,ВТОРА ПО СМЪРТНОСТ В СВЕТА ЗА 2016Г.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
НО ПЛАЧИ,НО ПЛАЧИ,АЗ ВИДЯХ ТАМО ЧЕРНО БЕСИЛО.....!!!
ЛЮШКАЙТЕ СЕ НА БЕСИЛОТО,ДОКАТО СТАНЕТЕ СЪВСЕМ НА ЧИРОЗ,А ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ДА ПЛАЧКАТЕ,ДА СЕ СОПОЛИВИТЕ И ДА СЕ КЛАНЯТЕ НА ЗАСЛУЖЕНОТО ВИ РОБСКО БИТИЕ И ЗАСЛУЖЕНИ МАФИОТСКИ БЕЙОВЕ,КОИТО ВИ РАЗФАСОВАХА!
ГЛАВАТА ВИ ОТДЕЛИХА ОТ ТЯЛОТО,НО ТЯ ЗАСЕГА ВСЕ ОЩЕ ПРАВИ ПОСЛЕДНИ МЪРТВЕШКИ ГРИМАСИ,ЗНАЧИ..ЖИВА СТЕ?!
УМРЕЛИ СТЕ................................

 • Страница:
 • 1

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Приказват си трима дядовци: - Аз като умра, искам да ме погребат. - казал първия. - Аз пък да ме кремират. - продължил втория, а… Виж още