Манолова: Гражданите отбелязаха победа срещу частните арбитражни съдилища
Манолова: Гражданите отбелязаха победа срещу частните арбитражни съдилища / DarikNews.bg, архив
Манолова: Гражданите отбелязаха победа срещу частните арбитражни съдилища
92055
Манолова: Гражданите отбелязаха победа срещу частните арбитражни съдилища
  • Манолова: Гражданите отбелязаха победа срещу частните арбитражни съдилища

Добра новина за всички потребители - Народното събрание прие окончателно ключови промени в Гражданския процесуален кодекс (ГКП), с които се изключват потребителските спорове от обхвата на арбитража.

"От следващата седмица, след обнародването на промените, всички български граждани, които получат съобщения за това, че са съдени от арбитражен съд, спокойно могат да ги хвърлят в кошчето", каза в кулоарите на парламента омбудсманът Мая Манолова.

Промените в кодекса са предложени от всички парламентарни сили. Инициатор на облекченията за потребителите обаче беше омбусманът.

Потребителските спорове ще се решават извън арбитражните съдилища

Гражданите отбелязаха една много важна победа срещу монополите, колекторите и частните арбитражни съдилища, заяви Манолова. Тя уточни, че висящите производства ще бъдат прекратени: "Всички арбитражни дела, които са заведени към момента, които ще бъдат заведени през следващите дни, са недопустими".

Омбудсманът обясни, че с промените се намаляват шест пъти юрисконсултските възнаграждения. По думите й това са допълнителни разноски, с които монополните дружества товарят своите клиенти в случаите, в които ги изпращат на съд.

Манолова: Ще забраним колекторските фирми да съдят граждани

Свидетели сме на това, че дела се завеждат само заради юрисконсултските възнаграждения, за да може монополистът да прибере още от своя клиент, заяви Манолова и даде пример с "Топлофикация".

Как се съди покойник?

Мая Манолова заяви, че тази победа е станала възможна благодарение на доброто взаимодействие между гражданите, омбудсмана и Народното събрание. Тя благодари на депутатите, че са защитили гражданите и не са се поддали на корпоративния натиск, на който са били подложени в последните месеци.