САЩ придвижват радари към Аляска в отговор на планове на Северна Корея
САЩ придвижват радари към Аляска в отговор на планове на Северна Корея / Thinkstock/Getty Images

Пентагонът е предислоцирал радарни установки с морско базиране SB-Х на север от щата Хавай, на половината път към Аляска.

Това е първата мярка, предприета като реакция на министерството на отбраната на САЩ на плановете на Северна Корея да проведе изпитания да междуконтинентална балистична ракета, съобщи снощи телевизия Си Ен Ен, цитирана от ТАСС.

Според нея този тип радарни установки имат възможност да събират повече данни за изстрелвания и изпитания на ракети с голям обсег. В дадения случай радарът ще позволи на американците да засичат ракети, изстреляни по направление към Аляска, остров Гуам и Западното крайбрежие на САЩ, уточнява Си Ен Ен.

Радарите SB-Х обаче могат да се намират на водно базиране само недълго време. Затова американските военни ще трябва да предугаждат оптималните срокове за разполагането им в тази част на Тихия океан, посочва телевизията.

Миналата седмица шефът на Пентагона Аштън Картър заяви в интервю за телевизия Ен Би Си, че САЩ са готови да свалят ракети, изстреляни от територията на Северна Корея, ако те представляват заплаха за САЩ или техните съюзници.

Източник: БТА