Жълт код за силен вятър в Добрич и още 12 области на страната за 12 януари
Жълт код за силен вятър в Добрич и още 12 области на страната за 12 януари / DarikNews.bg, архив

Жълт код за силен вятър е обявен за 13 области на страната за 12 януари, четвъртък, сочи справка в сайта на Националния институт по хидрология и метеорология към БАН.

Предупреждението е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Разградска, Силистренска, Шуменска, Добричка, Варненска и Бургаска.

Синоптиците отбелязват, че в областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Разградска, Силистренска през деня ще се усили вятърът от запад-северозапад, ще бъде умерен и временно силен. С наличната снежна покривка (между 20 и 40 см) и вятъра ще има условия за навявания.

В областите Шуменска, Добричка, Варненска и Бургаска е обявен и жълт код за снеговалежи, които обаче ще спрат до четвъртък преди обяд, а новата снежна покривка ще достигне до 10 сантиметра. В комбинация с умерения вятър, през деня и временно до силен, все още ще има условия за снегонавявания.

В Добрич на 12 януари максималната температура ще бъде минус 1 градус.

Трябва да се подготвим за студена сутрин, а температурите ще са между минус 10 и минус 15 градуса, като в котловините на Западна България ще бъдат и по-ниски.

В четвъртък преди обяд валежите в Източна България ще спрат, облачността и там ще се разкъса и намалее и над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време.

Ще духа умерен, временно и силен вятър от запад-северозапад.

Максималните температури в повечето места ще са между минус 4 и 1 градуса.

Повече за времето на 12 януари вижте тук

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg