Завишава се наказанието за каналджийство у нас
Завишава се наказанието за каналджийство у нас / DarikNews.bg, архив

Завишава се наказанието за каналджийство у нас. Това решиха депутатите с приемането на първо четене на промените в Наказателния кодекс. По предложение на АБВ минималното наказание за трафик на хора скача от 3 на 5 години затвор. Промените бяха подкрепени от 117 депутати, 4 бяха против, а двама се въздържаха при гласуването.

Новите текстове предвиждат по-строги наказания за трафик на хора, каналджийство и противозаконно подпомагане на чужденци да пребивават в страната и да преминават през нея.

Промените са във връзка със засиления миграционен поток през българските граници. Според вносителите има необходимост от адекватни наказания с цел превенция и отговорност на извършителите.

От групите на ГЕРБ, Патриотичния фронт, "Атака" и ДПС заявиха, че подкрепят промените.

Според Четин Казак от ДПС основният проблем е каналджийството и трафика на хора, което ставало и с участието на служители на реда. В българските медии широко се тиражират репортажи, с които се показват как са хванати определени групи хора, но в нито един репортаж не се споменава и дума за каналите, за тези, които се облагодетелстват и по корупционен начин реално допринасят за явлението - незаконно пребиваващи в страната, коментира Казак.

Валери Симеонов от Патриотичния фронт заяви, че бежанската криза е една от най-големите заплахи за националната сигурност и суверенитета на страната. Зимата ще мине, хубавият пухкав бял сняг ще се стопи и скакалците ще напъплят пак, макар че България е защитена, коментира той.