Гимназия „Ген. Иван Бъчваров“ в Севлиево ще бъде обновена с пари от „Региони в растеж“
Гимназия „Ген. Иван Бъчваров“ в Севлиево ще бъде обновена с пари от „Региони в растеж“ / „Региони в растеж“

Професионалната гимназия по механо-електротехника „Ген. Иван Бъчваров“ в Севлиево ще бъде основно обновена, благодарение на проект на Министерството на образованието по Оперативна програма „Региони в растеж“. Тази информация публикува днес вестник „100 вести"

Изданието цитира директора на учебното заведение Иван Томев проектът предвижда за различни ремонтни дейности да бъдат похарчени 1 139 030 лева. Проектът стартира от 21 декември и ще приключи през юни 2019 година.

Предвижда се по него да бъдат изпълнени редица мерки, свързани с енергийната ефективност на сградата. Ще се направи топлоизолация на покрива и подовете в сутерена, топлоизолация на външните стени, подмяна на електроинсталацията, отоплението, вентилацията и климатизацията. За всичко това са предвидени 442 000 лева.

Освен това проектът предвижда и вътрешен ремонт на коридори, кабинети, лаборатории и работилници в училището. Ще бъдат изградени санитарни възли за инвалиди, ще се подмени ВиК-инсталацията, силовата и осветителна електроинсталация, осветлението ще се смени с led-осветление. Ще бъде изградена пожаризвестителна инсталация в учебните кабинети и лаборатории. Ще се разшири направеното видеонаблюдение с още 15 камери.

В училището ще се изгради и мълниезащитна инсталация на покрива, районно осветление и цялостен ремонт на физкултурния салон. Всички тези ремонти ще струват около 250 хиляди лева. Към сградите ще бъде изградена рампа и инфраструктура, за да се направи достъпна архитектурната среда за хора с увреждания за 10 хиляди лева.

Предвижда се също ново строителство за 300 хиляди лева. То включва изграждането на две спортни игрища в двора на гимназията. Едното е за баскетбол и волейбол, а другото е за мини футбол. Ще бъдат изградени и трибуни за зрители общо със 144 места. Игрищата ще са с размери, съобразени с международните стандарти.