След обилния 30-часов снеговалеж: шосетата черни, тротоарите снежни(СНИМКИ)
След обилния 30-часов снеговалеж: шосетата черни, тротоарите снежни(СНИМКИ) / снимки: Искра Койчева/ Дарик Пловдив

След над 30-часовия обилен снеговалеж при минусови температури и снежна покривка от над 40 сантиметра тази сутрин всички основни пътни артерии в Пловдив са почистени до асфалт, съобщи директорът на ОП „Чистота“ Иван Стоянов. От предприятието казаха още, че в ръководенето на снегопочистването се е вкючил и кметът на Пловдив Иван Тотев.

През нощта са работили 26 разпръсквача на сол и 55 снегорина. За разчистването на пешеходните зони, тротоарите, площадите и велоалеите са включени 7 роторни снегорина и 7 мултифункционални машини.

Между 02:00 и 03.00 ч. снеговалежът спря, а към 05:00-06:00 ч., когато основните улици вече бяха на черен асфалт, влязохме в голяма част от вътрешнокварталните улици в районите „Централен, „Южен“ и „Северен“. В момента се работи в квартал „Прослав“, започна работа в „Източен“ и „Тракия“. Всичките работнички ръчен труд действат по автобусни спирки, тротоарите и пешеходните подлези. Екипи на предприятието почистват за пореден път и дворовете на училищата и детските градини в града, за да осигурим нормален достъп до учебните заведения за първия учебен ден утре след приключващата ваканция“, посочи Иван Стоянов.

След обилния 30часов снеговалеж шосетата черни тротоарите снежни(СНИМКИ)
netinfo
Той припомни, че почистването пред частните жилищни, търговски и други обекти е задължение на собствениците.

Слушатели на Дарик обаче сигнализираха отново, че и днес придвижването по тротоарите в града е буквално "мисия невъзможна".

След обилния 30часов снеговалеж шосетата черни тротоарите снежни(СНИМКИ)
netinfo

Те дадоха пример с района на бившия "Камел" в Кючука, където единствения начин да се движиш около 9,30 тази сутрин по тротоарите е било в т.н. "индианска нишка", и то между преспите. Според пловдивчани, такова е състоянието на пешеходните настилки в почти целия град.

След обилния 30часов снеговалеж шосетата черни тротоарите снежни(СНИМКИ)
netinfo

Ледът, който се беше образувал, сега е затрупан и от новата голяма снежна покривка и така е още по-опасен за пешеходците.

Иначе, работници на общинското почистващо предприятие, както и вчера усилено почистват пространството пред Община Пловдив, видя репортер на Дарик.