Цветанов: БСП не може да се маскира като перспектива за управленска алтернатива на ГЕРБ
Цветанов: БСП не може да се маскира като перспектива за управленска алтернатива на ГЕРБ / БГНЕС

БСП не може да се маскира като перспектива за управленска алтернатива на ГЕРБ въз основа на доверието към новоизбрания президент Румен Радев и да превърне работата на неговия служебен кабинет в свой актив. Това заяви от трибуната на Народното събрание председателят на ПГ на управляващата партия Цветан Цветанов в традиционните за началото на всяка пленарна сесия политически декларации.

Данните от последните социологически проучвания, според които електоратът на социалистическата партия набъбва, по думите на Цветанов, "с вот на нетипични за БСП избиратели, не дават сигурност" за левицата. Защото, каза той, едва ли сте наясно дали можете да управлявате този ресурс по логиката на вашите политически интереси за предстоящите избори. Не разчитайте на това българите да имат кратка памет, заяви Цветанов.

Той обърна внимание, че тези последни дни от работата на 43-то НС за всички са сериозно предизвикателство да се работи отговорно, мислейки какво послание законотворците оставят на българите като закони, а не да ползват пленарната трибуна за предизборна агитация и обругаване на опонентите. Защото примери в тази посока не липсваха дори през светлите коледни и новогодишни празници от страна на БСП, посочи Цветанов.

Румен Радев разпуска НС, ще назначи служебен кабинет в най-кратък срок

Той допусна, че не всички са удовлетворени от качеството на отделните закони. Според председателя на ПГ на ГЕРБ обаче няма такова понятие като лоша работа на парламента като цяло, има имена на отделни депутати, комисии и парламентарни групи, които допринасят за добрите резултати и такива, които откровено пречат. Крайно време е персоналната отговорност да замени неправомерното обобщение за сметка на работата на цялата институция, призова Цветан Цветанов.

Той обяви, че ГЕРБ гради заявката си за следващо участие във властта единствено на базата на свършеното и ще отидат с отчет за работата си при избирателите. Не така са нещата за опонентите от БСП, които очакват новият президент и съставеното от него служебно правителство да мотивират хората да гласуват за тях, добави зам.-председателят на ГЕРБ.

Цветан Цветанов отбеляза също, че в настоящото НС има рекорден брой политически формации за последните години и ПГ на ГЕРБ е удовлетворена от политическата комуникация. При кризисни ситуации управляващата формация е успяла да потисне партийния егоизъм, макар че невинаги се е стигало до консенсус, отчете той, но благодарение на усилията на ГЕРБ диалогът е бил възможен. Председателят на групата регистрира и отваряне към партньорство и сътрудничество, макар невинаги това да се е харесвало на самите депутати на ГЕРБ и избирателите.

Политикът смята, че ПГ на ГЕРБ е била част от добре синхронизиран работещ механизъм - НС-МС. Като пример за добро законодателство и сътрудничество Цветанов посочи приетите промени в правосъдието.

В оценката на ПГ на ГЕРБ за кабинета "Борисов"2 се констатира, че не е търсен лекият път и евтината популярност, а в края на управлението има рекорден за последните 8 години икономически растеж и бюджетен излишък, което води до намаляване на държавния дълг, доходите се увеличиха, безработицата спадна значително.

За пореден път Цветан Цветанов подчерта колко важно е политиците да се съобразят с резултатите от референдума, да се уважи желанието на избирателите. Успех на парламентарните избори, здрава и ползотворна година пожела председателят на ПГ на ГЕРБ.