Депутатите се връщат с парламента след дългата коледна ваканция
Депутатите се връщат с парламента след дългата коледна ваканция / БГНЕС

Депутатите започнаха работа след дългата си коледна ваканция.

Новата сесия на Народното събрание започна с химна на Република България. За първото пленарно заседание за тази година се регистрираха 162 депутати.

Очаква се парламентарната група на ГЕРБ да вкара в дневния ред искането си за промяна на изборното законодателство в синхрон с проведения през ноември референдум.

Вчера на заседание на правната комисия депутатите от опозицията отхвърлиха предложението на ГЕРБ за поредна промяна в изборния кодекс. От "Атака", БСП, ДПС и Реформаторския блок обявиха, че преди да бъде обсъдено такова проекторешение, трябва да се изчака произнасянето на Върховния административен съд дали референдумът има задължителен характер.

Румен Радев разпуска НС, ще назначи служебен кабинет в най-кратък срок

От партията на Бойко Борисов още преди дни призоваха президентът Румен Радев да удължи живота на сегашното Народно събрание, за да може то да промени Изборния кодекс според вота на хората от 6 ноември.

Новоизбраният президент обаче отговори, че ще разпусне Народното събрание в "най-кратък срок". Радев припомни още, че мнозинството в парламента не е работило по въпросите от референдума през месеците ноември и декември.

В програмата за тази седмица са още второто четене на промени в Гражданския процесуален кодекс, в Закона за радиото и телевизията и в Закона за автомобилните превози. Депутатите ще обсъдят и доклади за дейността на няколко институции.

За днес е предвиден блицконтрол с участието на премиера в оставка и заместниците му.

Депутатите се връщат с парламента след дългата коледна ваканция
netinfo