Достигат ли линейките до пациентите в студа и снега?
Достигат ли линейките до пациентите в студа и снега? / БГНЕС, архив

От началото на застудяването преди пет дни инцидентите с линейки в столицата са три. Един от тях се отнася до катастрофа пред Турското посолство, като водачът, ударил линейката, е бил с 1,5 промила алкохол, информираха от Центъра за спешна медицинска помощ. Другите два инцидента са били в районите на Костинброд и Драгоман, където при обилни снегонавявания автомобили на спешната помощ са попаднали в преспи и са били изтеглени с трактори. От центъра съобщиха още, че от днес разполагат и с първата линейка в България, предназначена за обслужване на недоносени деца.

България вече има линейка за недоносени бебета

През последната нощ необслужени адреси от линейки не е имало. Остава обаче затруднено придвижването на автомобилите на спешна помощ в област Кърджали, посочи заместник-здравният министър д-р Ваньо Шарков.

"Там, докъдето могат, стигат с линейките, след това продължават пеша в някои от случаите. Затруднено е обслужването в Североизточна България, както и в областите Видин, Враца и Монтана. Има и участъци, докъдето достигат екипите на Бърза помощ с машините на Гражданска защита или с машини на военните. За съжаление констатираме, че призивът - всички пациенти, които са на хемодиализа, да бъдат хоспитализирани в болницата, някои от тях отказаха, което наложи част от тях да бъдат транспортирани в изключително тежки и трудни условия с тежка верижна техника. Имаме от нощес един адрес, при който е било почистено с машини, за да се стигне до там и накрая мъжът е казал, че няма оплаквания. Това е ежедневието на Спешна помощ", каза д-р Шарков.

Заради снега жена роди в линейка, друга - в дома си

Първата линейка у нас, предназначена за обслужване на недоносени деца, вече е факт. Тя е дарена на столичния Център за спешна медицинска помощ от частна компания, производител на млека за кърмачета.

Националният консултант по неонатология и един от най-добрите неонатолози у нас проф. Боряна Слънчева:

"Наличието на една линейка, която да ни осигури транспорт на недоносени деца, е много важно. Те са изключително рискови и начинът, по който се транспортирани от една болница в друга, което се налага, може да определи тяхното бъдеще. В миналото транспортът се осъществяваше кой както може и това не беше комфортно за децата. Осигуряването на добър транспорт на недоносени деца определя и тяхната перспектива, прави много по-спокойна работата с тези деца и родителите се чувстват много по-спокойни, ако знаят, че детето ще бъде транспортирано".

Линейката ще се поддържа и обслужва от спешния център, но ще работи по заявка на болниците, в които има родилни отделения.