Областният управител: Задават се сняг и виелици, не тръгвайте на път
Областният управител: Задават се сняг и виелици, не тръгвайте на път / Дарик Варна, архив

Тази вечер се очаква ново влошаване на времето, със снеговалеж и образуване на нова снежна покривка. До края на деня ще завали, като прогнозата е да вали до утре на обяд. Това предупреди областният управител Стоян Пасев. Той призова жителите на Варненска област да не предприемат пътувания, ако това не е наложително.

Над 100 катастрофи по варненските улици само за денонощие

Според прогнозата на варненските синоптици, температурите ще останат отрицателни и през следващите два дни. През следващите 24 часа ще има намалена видимост и снегонавявания, като най-вероятно отново ще се наложи затваряне на пътища, предупреди още Пасев.

Във Варненско вече няма населено място без достъп. Разчистени са пътищата към селата Дръндар и Николаевка в община Суворово.

Село Калиманци, община Суворово, е без вода, тъй като е замръзнал водопроводът към селото. Всички подходи към селската чешма са разчистени и 280-те жители на Калиманци могат да се снабдят с вода за пиене, посочи Пасев. Той добави, че без ток в областта са 4 къщи в с. Ягнило. Работи се по отстраняване на проблема.

Към момента все още затворени са пътищата Суворово - Левски - Изгрев - Калиманци и пътят от Калиманци до местността Баирбаши, съобщи директорът на Областното пътно управление - Варна Румен Илиев. Пътят Вълчи дол - Суворово е затворен днес поради навявания.

Затвориха временно пътя Варна - Добрич

Предвид очакваното усложняване на обстановката, за машини над 12 тона се затварят пътищата Варна - Слънчев бряг - Бургас и Провадия - Айтос.

25 машини работят по почистването на магистрала Хемус. Други 92 машини работят по другите пътища от републиканската пътна мрежа в региона, посочи шефът на Пътното. Илиев увери, че автопаркът е готов за новите предизвикателства. Химически вещества като сол и пясък има достатъчно.

Покрай бедствието в Суворово през изминалите дни общината е останала без никаква снегопочистваща техника. Причината е, че фирмите, с която Община Суворово е сключила договор за зимно почистване, не са имали налични машини. Изтъкнатият предлог бил, че не са успели да запалят.

Подобен проблем е имало и в общините Аксаково, Вълчи дол и Ветрино. Анализ на ситуацията ще бъде направен следващата седмица, като на фирмите ще се търси сметка, закани се областният управител.

Не са постъпвали сигнали за посегателства върху зарязани в преспите автомобили, обяви шефът на Областната дирекция на МВР във Варна старши комисар Даниел Пашов. По думите му престъпността в региона като цяло е по-ниска в сравнение със същия период на миналата година, което до голяма степен се дължи на зимната обстановка.

Наградиха багерист, измъквал родилки от преспите

През последните дни "Пожарна безопасност и защита на населението" - Варна е реагирала на 83 произшествия, 51 от които са свързани с усложнената зимна обстановка. 36 са евакуираните хора. Сред тях е и екип на спасителната служба, който закъсал в преспите край село Червенци, община Вълчи дол, разкри шефът на дирекцията комисар Тихомир Тотев. Заради лошата метеорологична обстановка спасителите изгубили посоката и закъсали с машината. Евакуирани са били след спасителна операция, в която са се включили Областно пътно управление и кметове.

Голяма част от спасените на пътя в областите Варна и Добрич са връщащи се от почивка у нас румънци и няколко автобуса с молдовци, разкри командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев. Те също се включиха с екипи и тежкопроходима техника за възстановяване на нормалния ритъм на живот в региона.